Gå til hovedindhold

Mobile menu

Globalnyt præsenterer:
Ugens tre afrikanske præsidentfruer

Nogle præsidentfruer lever i skyggen af deres ægtemænd, mens andre i højere grad træder ud af skyggen og også selv gør sig bemærket både politisk og privat. Læs her om tre af de mere bemærkelsesværdige af slagsen fra det afrikanske kontinent, når Globalnyt præsenterer: Ugens tre.
Grace Mugabe med sin mand Robert Mugabe i 2013, da parret stadig befandt sig helt øverst i Zimbabwes magthierarki.

Grace Mugabe med sin mand Robert Mugabe i 2013, da parret stadig befandt sig helt øverst i Zimbabwes magthierarki.

DandjkRoberts (CC BY-SA 3.0)

Grace Mugabe

Den nu tidligere førstedame i Zimbabwe startede som sekretær for Robert Mugabe i starten af 1990’erne og blev officielt præsidentfrue, da hun giftede sig med den 41 år ældre Robert Mugabe i 1996. 

Som præsidentfrue blev hun især kendt for sine shoppevaner, der blandt andet gav hende tilnavnene ”Gucci Grace” og ”First Shopper” på trods af EU-sanktioner, der skulle forhindre førstedamen i at forbruge penge i Europa. 

I de seneste år er hun imidlertid blevet mere og mere politisk aktiv i Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF), der er partiet, som Robert Mugabe var leder af frem til november i år. I 2014 blev Grace valgt til leder af Women’s Wing i partiet, og hun lagde aldrig skjul på, at hun gerne ville overtage magten i landet efter sin mand. 

Hendes politiske magt i ZANU-PF toppede i oktober og november 2017, da hun efter sigende var involveret i fyringen af vicepræsident Emmerson Mnangagwa. Det fik dog militæret til at gribe ind og overtage magten i landet, og den tidligere førstedame er endnu ikke blevet set offentligt siden. 

 

Winnie Madikizela-Mandela

Præsidentfruen, der er en af de mest kontroversielle politiske figurer i Sydafrika. Hun var gift med Nelson Mandela i 38 år, indtil de blev skilt i 1996, og hun var dermed Sydafrikas førstedame i to år fra 1994 til 1996. Hun var et stærkt politisk symbol på anti-apartheid men har også været ramt af skandaler og anklager om blandt andet økonomisk bedrageri og medvirken til mord. 

Winnie Mandela påtog sig en yderst aktiv rolle i kampen mod apartheid, mens hendes mand sad i fængsel, og hun blev kaldt ”Mother of the Nation” af sine politiske tilhængere. Hun sad i fængsel flere gange undervejs og er blevet anklaget for at have taget brutale metoder i brug i kampen mod apartheid - mange af disse anklager har hun dog ikke selv tilstået. 

Efter skilsmissen fra Nelson Mandela fortsatte den tidligere førstedame med at være politisk aktiv i African National Congress (ANC) og i 2007 blev stemt ind i ANC Executive Committee. 

Winnie Mandela har tidligere været portrætteret i film, der handler om hendes mands liv, men dokumentaren ”Winnie”, der omhandler præsidentfruen selv udkom i år og er siden blevet vist ved adskillige filmfestivaler internationalt. 

Nana Konadu Rawlings

Ghanas tidligere førstedame Nana Konadu Rawlings giftede sig i 1977 med Jerry Rawlings og var Ghanas præsidentfrue gennem hans 20 år lange regeringsperiode fra 1981 til 2001. 

Hun greb hurtigt muligheden for selv at sætte en politisk dagsorden og kæmpe for hendes mærkesager, der i særdeleshed er kvinders rettigheder, og da hun i 1982 grundlagde 31st December Women’s Movement, blev hun en af de tidligste afrikanske præsidentfruer, der systematisk brugte sin position og platform til at fremme en politisk sag. Nana Konadu Rawlings blev dermed kendt som en progressiv forkæmper for social retfærdighed og kønsligestilling i Ghana og hele Afrika. 

Hun fortsatte sin politiske aktivitet efter 2001, hvor hun ikke længere bar titlen som førstedame, og i 2010 blev hun valgt til First Vice-Chairman for National Demoratic Congress (NDC) (det politiske parti, hendes mand Jerry Rawlings grundlagde). I 2016 stillede Nana Rawlings op som præsidentkandidat, og blev dermed Ghanas første kvinde i feltet af kandidater til præsidentposten.