Ugens tre bud på en eksotisk vinterferie i København

Den sydafrikanske kunstner William Kentridge er et af de indslag fra den store, vide verden, som du kan opleve i Vinterferien, hvis din ferie går til København.
Foto: Screenshot fra Youtube - More Sweetly Play the Dance
Forfatter billede

Globalnyt præsenterer: Ugens tre

“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.

Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.

Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.

Læs flere Ugens tre

Varm vinterjazz på tværs af landet

D. 3. februar starter den årlige vinterjazz-festival, som præsenterer godt 500 koncerter fordelt på tre uger og mere end 100 spillesteder i hele landet. På programmet kan du blandt andre finde flere afrikanske og latinamerikanske kunstnere.

Du kan for eksempel tage på Global Copenhagen og opleve den kenyanske gruppe Sarabi, hvis medlemmer har kendt hinanden, siden de var små. Musikken bevæger sig inden for afrobeat og reggae med et godt miks af traditionelle kenyanske rytmer og funky benga-musik fra 1960’ernes Nairobi.

Gruppen har tidligere spillet to koncerter på Roskilde Festivalen i 2015, hvorfra du kan se nedenstående liveoptagelse.

På Global Copenhagen har du også mulighed for at se seks fremadstormende musikere fra Zimbabwe i bandet Mokoomba. Mokoomba har haft et par chancer for at vænne sig til de danske vejrforhold, da de tidligere har spillet på Roskilde Festivalen i 2013 og Global Copenhagen i 2014.

Mokoombas vibrerende musik tager udgangspunkt i tonga-folkets forførende rytmer, der får selv den stiveste, vinterfrosne mås til at rokke. Med i bagagen har Mokoomba et nyt album, så koncerten er en oplagt mulighed for at prøvesmage de nye melodier, før du hiver tegnedrengen op af baglommen.

Du kan se hele programmet på vinterjazz’ hjemmeside.

Koreansk spøgelses-dæmon-zombie-krimi-thriller i Cinemateket

Foruden en imponerende kurdisk filmfestival kan du i Cinemateket også få udlevet din trang til gys, splat og krimi. Cinemateket har sat den sydkoreanske film The Wailing på som februar-film, så du har hele ti chancer for at se eller gense en film, der ifølge Cinemateket leverer alt fra djævleuddrivelser, savklingemassakrer, effektgys og thriller-twists.

Filmen udspilles i en lille sydkoreansk bjerglandsby, hvor indbyggerne rammes af en mystisk epidemi, der fører til morderisk blodrus, zombielignende tilstand og til sidst døden. Politimanden Jong-Goo forsøger at løse mysteriet, men da hans egen datter bukker under for besættelsen, må han indhente assistance fra en shaman til at løse gåden og finde skurken.

Filmen er blevet særdeles positivt modtaget og rangerer højt på hjemmesiden Rotten Tomatoes, der giver et samlet indblik i publikums- og kritikeranmeldelser.

Læs mere om filmen på Cinematekets hjemmeside.

Sydafrikansk kunst på Louisiana

Hvis du er på udsigt efter en mere afslappende oplevelse, der udfordrer din æstetiske sans frem for din hjerterytme og nattesøvn, kan du med fordel lægge turen forbi Louisiana, der d. 16. februar åbner dørene for den første store soloudstilling i Skandinavien med den sydafrikanske kunstner William Kentridge, der er kendt verden over.

William Kentridge blev født i 1955 i apartheidtidens Sydafrika af jødiske forældre. Begge forældre var advokater, der hjalp ofre for apartheid-regimets marginalisering, og den baggrund afspejler sig i Kentridges værker, der spænder over alt fra tegninger, skulpturer, animerede kortfilm og opera- og teaterproduktioner.

Louisians udstilling Thick Time fokuserer på en række af kunstnerens værker fra perioden 2003-2016, bl.a. Right Into Her Arms (2016), O Sentimental Machine (2015) og More Sweetly Play the Dance (2015).

Det bliver også muligt at se et nyt værk, som Kentridge har lavet specielt til Louisianas udstilling samt lejlighed til at genopleve The Refusal of Time (2012), som blev præsenteret i foråret 2016 sammen med museets nyerhvervelser som et nyt hovedværk i Louisianas samling.

Læs mere om udstillingen på Louisianas hjemmeside og om William Kentridge på Wikipedia.