Gå til hovedindhold

Mobile menu

Globalnyt præsenterer:
Ugens tre feministiske film på Copenhagen Dox

Ikke alle lande har lige meget at fejre på kvindernes internationale kampdag. Vi giver tre bud på stærke CPH:DOX-film om modige kvinder, der med ære og liv kæmper for deres sag i Mellemøsten. Se hvilke, når Globalnyt præsenterer: Ugens tre.
Portrættet af afghanske Laila, der dagligt kæmper for Khabuls heroinmisbrugere, er een af CPH:DOX allerstærkeste film.

Portrættet af afghanske Laila, der dagligt kæmper for Khabuls heroinmisbrugere, er een af CPH:DOX allerstærkeste film.

CPH:DOX - Pressebillede

The Poetess
Reality-stjerne i niqab

I 'The Poetess' møder vi kvinden Hissa Halal, der er blevet en sand reality-stjerne i Mellemøsten. Hissa Halal er dog hverken popsanger eller med i Paradise Hotel – nej – hun er digter.

Iført niqab fremfører hun kritiske digte foran 70 millioner seere i Mellemøsten og resten af verden. Det både mandlige og kvindelige publikum klapper af hendes kontroversielle digte, der kritiserer alt fra mænds behandling af kvinder til misbrug af Islam til at opnå magt.CPH:DOX - Pressebillede

Hissa Halal, der er gift og mor til to, sætter sit eget og sin families rygte og liv på spil. Med humor og alvor giver filmen et nuanceret indblik i den saudiske og mellemøstlige kultur, der er rig på historie og fuld af modsætninger, og som er i rivende udvikling.

Instruktør: Stefanie Brockhaus og Andreas Wolff
Land: Tyskland, Saudi Arabien
År: 2017
Varighed: 89 min.

Filmen vises 17.3 kl. 16.00 på Hotel Cecil, 24.3 kl. 12.00 i Dagmar og 25.3 kl. 12.00 på Hotel Cecil.

Læs mere om ’The Poetess’ her.

 

Laila at the Bridge
En kamp mod opium - for folket

"En af årets stærkeste film", siger CPH:DOX om Laila at the Bridge - og med rette.

I filmen møder vi Laila, der hver dag går ned til den bro i Kabul, hvor opium- og heroinmisbrugere søger ly for natten og håber ikke at dø alene. Hver dag bæres adskillige lig ud, og hver dag tilbyder Laila, med en hård men kærlig tone, et alternativ for dem, hvis hjerte stadig banker.

Laila har startet en restaurant, hvor dem, der er blevet clean kan arbejde som tjenere. Men vejen dertil er lang og hård. Laila støtter med sit private afvænningsprogram hver enkelt tilbage til livet. Et liv der for nogle betyder konfrontationen med at være smittet med sygdomme som HIV/AIDS og leverbetændelse.

Filmen viser Afghanistan fra landets smukkeste og mest grufulde side. Det er det land i verden, der eksporterer mest opium, og som har det største antal heroinmisbrugere.

Igennem filmen kommer vi helt tæt på Lailas kamp med korrupte myndigheder, der modarbejder hendes indsats, og som har en økonomisk interesse i opiumhandlen. Filmen viser samtidig også så meget medmenneskelighed i skikkelse af en utrættelig kvinde med mod, styrke og glimt i øjet, og som med egne ord, er ”mere ”badass” end jer alle sammen tilsammen”.

Instruktører: Elizabeth Mirzei og Gulistan Mirzaei
Land: Canada, Afghanistan
År: 2017
Varighed: 87 min

Filmen vises den 21.3 kl. 16.40 i Grand Teatret, 23.3 kl. 12.00 i Dagmar og 24.3 kl. 12.00 i Charlottenborg.

Læs mere om ’Laila at the Bridge’ her.

 

The Judge
Den første kvindelige shariadommer i Mellemøsten


Den kvindelige sharia-dommer, Kholoud Al-Faqih, er ved at skabe en revolution både oppefra og nedefra

Den kvindelige sharia-dommer, Kholoud Al-Faqih, er ved at skabe en revolution både oppefra og nedefra


CPH:DOX - Pressebillede

Sharia betyder ”vejen” og er den samling af religiøse love, som en muslim skal følge for at nå til gud. Sharia-domstole tager sig af sager, der er relateret til familien, og mens der har været kvindelige dommere ved de almindelige domstole i Palæstina siden 1970’erne, er Kholoud Al-Faqih den første kvindelige sharia-dommer i hele Mellemøsten.

Filmen omhandler Kholoud Al-Faqihs vej til denne banebrydende position og hendes daglige kamp for at bibeholde den. Ofte kender hverken mænd eller kvinder deres rettigheder, og mens Al-Faqih gør alt hvad hun kan for at udbrede dem, forsøger hun samtidig at mobilisere en revolution.

Revolutionen går ud på, at kvinder og mænd må lære at starte med at opdrage deres børn anderledes og stille spørgsmålstegn ved, hvordan de, bevidst og ubevidst, er med til at videreføre de strukturer, der afholder kvinder fra at få samme rettigheder som mænd.

Instruktør: Erika Cohn
Land: Palæstina, USA
År: 2017
Varighed: 87 min.

Filmen vises den 17.3 kl. 21.30 i Palads, 20.3 kl. 17.00 i Empire og 23.3 kl. 21.30 i Falkoner Biograf.

Læs mere om ’The Judge’ her.