Ugens tre mest korrupte lande i verden

Krig, polarisering og en svag stat giver som oftest god grobund for korruption. Men det kan kontrol og en alt for restriktiv stat også.
Foto: Damian Gadal - Creative Commons
Forfatter billede

Nummer 174 – Nordkorea
Flere regler, mere korruption – og en lille smule frihed

Som oprykker fra en anden til en tredjeplads har vi Nordkorea, hvor politisk undertrykkelse og udbredte menneskerettighedskrænkelser har været dagens orden i årtier.

Men et rigidt system af regler og heftige fængselsdomme for selv små overtrædelser skaber også grobund for udbredt korruption – eller ’gave-givning’. Det er eksempelvis ikke unormalt at bestikke politiet for at se igennem fingre med justeringer af radio og tv til at modtage de ellers forbudte udenlandske kanaler.

Mens Nordkoreas ledere over flere generationer har holdt befolkningen i et jerngreb, har korruption været muligheden for at købe sig til små lommer af frihed


Foto: Wikimedia
Og selvom den polariserende effekt af korruption generelt er stærkt problematisk for alle samfund, så påpeger Transparency International i deres rapport fra 2015, at man ikke skal underkende visse positive bi-effekter af den asiatiske kultur for gave-givning.

I et land som Nordkorea betyder det for eksempel, at det er muligt for menigmand at skabe små uformelle lommer af friheder i en hverdag af begrænsninger. Det er også ved hjælp af lokal korruption, at det er lykkes en mindre gruppe nordkoreanere at starte privat virksomhed, som videre har betydet, at Nordkorea i dag har en lille, men spirende, privatsektor.

Nummer 175 – Sydsudan  
Borgerkrigshærget mens eliten svælger i luksus

I modsætning til Nordkorea sker korruptionen i Sydsudan i videste omfang på bekostning af civilbefolkningen.

På trods af lysere udsigter i forbindelse med uafhængigheden fra Sudan i 2011 er verdens yngste land stadig hærget af intern etnisk splid, blodig borgerkrig  og korruption.

Sydsudans præsident Salva Kiir er blevet påfaldende velhavende mens landet har været hærget af etnisk splid og borgerkrig


Foto: Jenny Rockett - Wikimedia Commons
Det er netop i ly af flere års borgerkrig, at landets to stridende ledere, præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar, chokerer ved at have formået at skabe enorme formuer til dem selv og deres familier gennem korruption og lukrative forretningsaftaler.

Men ikke nok med det, så har The Sentry – en sammenslutning af menneskerettighedsadvokater og politiske eksperter – også føjet en række topgeneraler til listen over folk, der har udnyttet borgerkrigen til egen fordel.

I en rapport fra 2016 beskriver The Sentry blandt andet det bemærkelsesværdige i, at den højtstående general Paul Malong Awan synes at eje en 13-millioners villa i Nairobis rigmandskvarter samt mindst to luksusvillaer Uganda, når han officielt tjener, hvad der svarer til 300.000 kroner om året.

Rapporten dokumenterer yderligere, hvordan det ikke er unormalt for topmilitærfolk at kanalisere millioner fra landets enorme militærbudget over i egne lommer. Den store taber er en krigshærget, udsultet civilbefolkning, hvor titusinder er dræbt og op mod 2,3 millioner flygtet eller internt fordrevne.

Sydsudan indtager med sine blot 11 ud af 100 mulige point plads nr. 175 – eller mere mundret: Andenpladsen over verdens mest korrupte lande.

Nummer 176 – Somalia
Total lovløshed

Mange års borgerkrig har skabt omfattende ustabilitet og lovløshed i Somalia.


Foto: Jonathan Alpeyrie - Creative Commons

For tiende år i træk kan Somalia kalde sig verdens absolut mest korrupte land. Langvarig krig og konflikt har sat Somalia i nærmest konstant undtagelsestilstand, og selvom landets midlertidige forfatning faktisk specifikt ulovliggør korruption, magtmisbrug og underslæb, så er der ingen fungerende instans til at håndhæve dette.

Et ikke-eksisterende skatteindkrævningssystem og regeringens manglende mulighed for territoriel kontrol har gjort det muligt for lokale klanledere, krigsherrer og andre voldelige grupper at køre deres egne inddrivelsesforretninger.

Det, der ellers er i den trængte statskasse, drænes af den regerende elite, som stort set har frit lejde overfor et sporadisk fungerende retssystem, hvor det lovmæssige grundlag er en blanding af sædvaneret, traditionel lov og sharia. 

Læg dertil et politi, som er underbetalt og dermed er så korrupt og ineffektivt, at virksomheder oftest betaler sig til beskyttelse hos forskellige voldelig grupper eller selv opruster.

Skulle nogen føle trang til at protestere mod disse forhold er det værd at bemærke, at ytringsfriheden i Somalia er stærk begrænset, i og med at landet også udmærker sig ved at være et af verdens farligste lande at være journalist i.

Med en score på 10 ud af 100 mulige point er der langt op til klassens duks – nemlig Danmark – med sine 90 point.

 

Baggrund: Hvordan måler man korruption?

Hvert år udgiver organisationen Transparency International rapporten Corruption Perceptions Index.

Rapporten beregner opfattelser af korruption på baggrund af data fra blandt andet Verdensbanken, World Economic Forum, Economic Intelligence Unit, Freedom House, og World Justice Project, hvorfra den rangerer de af verdens lande, der har tilgængelig data.

Transparency International vælger helt specifikt at se på opfattelser af korruption ud fra antagelsen om, at egentlig korruption er svær at måle – særligt i de lande hvor det er allermest udbredt.