Gå til hovedindhold

Mobile menu

Unge i Myanmar modsætter sig opførelse af General Aung San-statue

Myanmars regeringsparti, NLD, har planer om at opføre statuer af General Aung San i alle landets stater på trods af modstand fra etniske minoriteter. Nu er turen kommet til byen Loikaw, hvor de unge endnu engang forsøger at råbe politikerne op.
Statue af General Aung San i Myanmars hovedstad, Naypyidaw.

Statue af General Aung San i Myanmars hovedstad, Naypyidaw.

Mohigan (wikimedia/CC)

Spørgsmålet om en statue af Myanmars nationalhelt Aung San – der er far til landets reelle leder, Aung San Suu Kyi – skaber splittelse mellem nogle af landets forskellige etniske grupper.

”Selvom Aung San medvirkede til Myanmars uafhængighed, er han ikke vores etniske leder, og derfor bør der ikke opføres en statue i Loikaw.”

Sådan siger Saw Say, en af byens politiske aktive unge. Han støtter op om et åbent brev, som byens unge skrev til de lokale myndigheder i juni i år. Ønsket var her, at politikerne droppede opførelsen af statuen.

”General Aung San var grundlæggeren af Myanmars uafhængighed. Vi ønsker, at etniske grupper også respekterer ham og samarbejder med myndighederne om opførelsen af statuen”, siger den lokale politiker L Phaung Sho til den engelsksprogede avis The Irrawaddy.

Et spørgsmål om identitet

De unge er dog ikke enige med de lokale politikere, og er derfor i gang med at indsamle underskrifter og planlægge demonstrationer imod opførelsen af statuen.

For mange af de unge aktivister er statuen blevet et symbol på den manglende anerkendelse af etniske minoriteters rettigheder og identitet:

”Vores stat har dens egen identitet og respekterede ledere. Vi vil bygge statuer af vores egne historiske ledere”, siger Khun Bar N, leder af de unges fagforening UKYS, til The Irrawaddy.

De unge i Loikaw er ikke alene om at modsætte sig General Aung San-statuen, for da en lignende statue blev opført i byen Myitkyina i 2017, forsøgte flere etniske grupper forgæves at få politikerne til at droppe opførelsen af statuen.

Generel Aung San

I dag er ca. 135 etniske grupper anerkendt af den myanmarske stat. Omkring to tredjedele af befolkningen tilhører Bamar, som er den største etniske gruppe. Mange heriblandt anser General Aung San, som også var Bamar, for at være landets leder, der medvirkede til Myanmars frigørelse fra det britiske kolonistyre.

I 1947 blev General Aung San og flere af hans kollegaer myrdet af politiske rivaler. Hvert år d. 19. juli mindes General Aung San og hans allierede ved helligdagen Martyrernes Dag. Aung San er ligeledes far til Nobelprisvinderen og grundlæggeren af det nuværende regeringsparti, National Liga for Demokrati (NLD), Aung San Suu Kyi.

General Aung San sammen med sin familie, inden han blev dræbt i 1947. Det er Aung San Suu Kyi nederst.

General Aung San sammen med sin familie, inden han blev dræbt i 1947. Det er Aung San Suu Kyi nederst.


Public domain