UNICEF og Red Barnet: Coronakrisen kan sende 86 millioner børn i fattigdom

gettyimages-mexico_corona
Uden handling kan antallet af børn, der lever under de nationale fattigdomsgrænser i lav- og middelindkomstlande, nå op på 672 millioner ved årets udgang.
Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Images
Forfatter billede

De økonomiske konsekvenser af coronapandemien kan nu skubbe yderligere 86 millioner børn ud i fattigdom i 2020. Det svarer til en stigning på 15 procent.

Det er UNICEF og Red Barnet kommet frem til i en ny analyse, fremgår det af en pressemeddelelse fra de to organisationer.

”Det, der er hjerteskærende ved det her, er, at den positive udvikling, børn over hele verden har været en del af de sidste mange år, hvor vi har løftet millioner ud af fattigdom, nu risikerer at blive tabt på gulvet. Hvis ikke verdenssamfundet træder til og handler, så vil familier i hele verden blive presset ud i fattigdom,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

De mest sårbare børn betaler prisen
Analysen fra de to organisationer konkluderer, at hvis der ikke handles lige nu, kan det totale antal børn, der lever under de nationale fattigdomsgrænser i lav- og middelindkomstlande, nå op på 672 millioner ved årets udgang. Og det er verdens mest sårbare børn, der vil betale prisen. Næsten to tredjedele af børnene bor i Afrika syd for Sahara og det sydlige Asien.

”De chokerende konsekvenser af Covid-19-pandemien vil ramme børn hårdt. Børn er utroligt sårbare, selv under korte perioder med sult eller underernæring – begge tilstande der kan ende med at påvirke barnet resten af livet. Hvis vi handler med det samme, kan vi forebygge og begrænse pandemiens trussel mod de fattigste lande og dermed redde nogle af verdens mest udsatte børn. Denne rapport skal ses som et wake-up call til verdenssamfundet. Fattigdom er ikke uundgåeligt for børn”, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Familier, der vil få revet det økonomiske tæppe væk under sig, får sværere ved at betale for basale ydelser som vand og mad. De vil have sværere ved at få adgang til uddannelse og sundhedsydelser og risikerer i højere grad at ende i børneægteskaber, blive udsat for vold, udnyttet eller misbrugt. Dertil kommer, at både uddannelses- og sundhedssystemet vil opleve forringelser – grundet den økonomiske nedgang i mange lande.

For de fattigste familier medfører manglende adgang til sociale ydelser også en begrænsning af deres mulighed for at følge de isolations- og distanceringstiltag, der er taget over hele verden. Dermed øges deres risiko for at blive smittet med virussen.

Større risiko i konfliktområder
For de børn der lever i lande præget af konflikt, medfører pandemien en større risiko for ustabilitet.

Det kan føre til, at flere familier kastes ud i fattigdom. I Mellemøsten og Nordafrika, som har det højeste antal børn, der har behov for hjælp på grund af konflikter, er andelen af unge uden arbejde den højeste i verden, og næsten halvdelen af børnene lever i fattigdom.

For at adressere og nedsætte pandemiens negative konsekvenser for børn i fattige husstande, opfordrer UNICEF og Red Barnet til en hurtig og stor udvidelse af de programmer, der arbejder med social beskyttelse. Det gælder blandt andet kontant-programmer, madordninger på skoler og børnetilskud – alt sammen noget der adresserer akutte finansielle behov og danner fundament for, at lande kan forberede sig på kommende kriser.