USA beholder klyngebomberne

6119843053_9aec5b4e05_b
En “mini-bombe fra en klyngebombe i Irak 2005.
Foto: Cluster Munition Coalition (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

I 2008 kom regeringen under George W. Bush med regler for klyngebomber, der betød, at våbenet reelt ville blive udfaset af det amerikanske militærarsenal. De nye regler skulle være trådt i kraft 1. januar 2019. Men nu har landets forsvarsministerium skrottet beslutningen, skriver UN Dispatch.

Klyngebomber er bomber, der når de eksploderer, spreder et antal mindre bomber over et større landområde. Det er et effektivt våben men ofte er der en eller flere af de små bomber, der ikke eksploderer når den rammer jorden. Her kan den så ligge i årevis og gradvist blive mere ustabil. 

Bomber som disse udgør – ligesom landminer – en stor fare for civile, der bor og færdes i områder, der muligvis mange år tidligere er blevet bombet med klyngevåben. I 2016 blev der således dræbt eller såret 971 civile på grund af dem.

I nogle tilfælde er det helt op til en femtedel af “mini-bomberne”, der ikke eksploderer. Det gør brugen af klyngevåben så kontroversiel, at flere end 100 lande har forbudt brugen af dem.

I 2008 besluttede den amerikanske regering under George W. Bush, at udfase produktionen og brugen af klyngebomber, hvor der er stor risiko for at mini-bomberne ikke eksploderer. 

Grænsen blev sat ved én procent af mini-bomberne og da det endnu ikke er lykkedes at fremstille klyngevåben, hvor højst én procent af mini-bomberne ikke eksploderer, betød Bush-regeringens beslutning reelt at det amerikanske militær skulle holde inde med at bruge klyngebomber indtil videre.

Præsident Obamas regering fulgte Bush-regeringens politik og stoppede for salget af klyngbomber til saudi-Arabien i 2016.

Men klyngebomberne er reddet i denne omgang, for i den for i begyndelsen af december trak forsvarsministeriet beslutningen tilbage.