Gå til hovedindhold

Mobile menu

Usikkerhed og krav om grundlovsændring i Tanzania

Flere angreb på oppositionspolitikere tyder på, at noget fundamentalt skal forandres i Tanzania. Civilsamfundsorganisationer kræver revision af grundloven og respekt for menneskerettighederne.
Gruppebillede fra mødet i Dar es Salaam om revision af grundloven.

Gruppebillede fra mødet i Dar es Salaam om revision af grundloven.

Hassan Juma

På Zanzibar har drabet på en lokal oppositionsrepræsentant for CUF, Ali Juma, rystet samfundet.

Onsdag i sidste uge blev han hentet i sit hjem i Mtoni nord for Stone Town af maskerede personer, som går under navnet Mzombie. Da man fandt ham senere, var han dybt medtaget og døde næste dag på hospitalet.

Da det kun er oppositionspolitikere, der bliver overfaldet af disse maskerede personer, er det snublende nært at tænke, at der er en politisk sammenhæng. Politiet har ikke været i stand til at finde de skyldige.

Anholder folk for at bede for skudt politiker

Et lignende angreb på en fremtrædende oppositionsrepræsentant på fastlandet giver også anledning til bekymring. Det drejer sig om Tundu Lissu fra det store oppositionsparti Chadema. Han er ligeledes formand for Tanzanias advokatforening.

Den 7. september blev Tundu Lissu skudt uden for sit hjem i Dodoma inden for et lukket og bevogtet område. Efter angrebet nægtede regeringen først at give tilladelse til, at Lissu kunne få behandling uden for landet. Efter pres blev han dog flyttet til Kenya.

Regeringen har efterfølgende arresteret folk, der offentligt beder for Lissu’s helbred, og direkte advaret politikere, også i regeringspartiet CCM, mod at besøge Lissu i Nairobi.

Tundu Lissu taler i parlamentet, kort tid inden han blev skudt.

Tundu Lissu taler i parlamentet, kort tid inden han blev skudt.


Likumbage (CC/wikimedia)

Dertil kommer, at justitsministeriet har meddelt, at man ikke har brug for Scotland Yard eller CIA, som ellers har tilbudt deres hjælp med opklaringen. Der er vidner og detaljerede beskrivelser af bilen, som angriberne kørte i, og den har åbenbart fået lov til at køre ind og ud af et område, hvor der ellers er politiafspærring. Der er igen ingen spor af de skyldige. I pressen kaldes angriberne for anonyme, hvilket har givet anledning til en del kommentarer.

Politiske drab skader Tanzanias navn

Situationer som disse og den spændte politiske situation både på fastlandet og på Zanzibar kom op at vende ved et stort anlagt dialogmøde i september i Dar es Salaam, hvor temaet var behovet for en ny grundlov. Mødet blev arrangeret af en paraplyorganisation til forsvar for menneskerettighederne i Tanzania, som en af Danmissions partnere er med i.

Diskussionen om en grundlov er ikke ny. I årene frem til 2015 blev der afholdt en større konsultation i Tanzania om ønsker for en ny grundlov. Et konkret forslag blev også sat til afstemning i april 2015, men afstemningen blev aflyst, bl.a. fordi det endelige forslag ikke afspejlede de forslag, som konsultationen havde frembragt.

Ved mødet her i september deltog omkring 80 organisationer fra alle områder af landet; også Zanzibar. Hassan Juma fra NGO-sammenslutningen på Zanzibar, ANGOZA, deltog i mødet i Dar og påpegede, at selvom der er flere gode initiativer ved regeringens reformer, så er det vigtigt med en ny grundlov, som kan institutionalisere forandringerne og fastholde, at de sker inden for en lovmæssig ramme.

Der er også væsentlige udfordringer med den store magtkoncentration i præsidentembedet. En ny grundlov skal tillige sikre upartiskhed for statsinstitutioner som f.eks. valgkommissionen og dommerstanden.

Menneskerettighedsgruppen havde svært ved at få deltagere med indflydelse til at møde op, men en biskop, Severin Niwe-Mugizi fra Rulenge-Ngara, deltog og var meget klar i sine udtalelser efter mødet:

”Drabsforsøget på oppositionsleder Tundu Lissu og andre uopklarede drab skader Tanzanias navn og skaber en atmosfære af frygt og usikkerhed.”

Biskoppen sagde dertil, at disse hændelser er imod menneskerettighederne, og at de skal fordømmes.

Ny grundlov er nøglen til en bæredygtig udvikling

Præsidenten har ikke revision af grundloven som en prioritet og har ikke udtrykt ønske om at gå ind i processen på nuværende tidspunkt. Menneskerettighedsgruppen påpeger, at ved sidste valg i efteråret 2015 fik oppositionen mange stemmer på et forslag om en grundlovsændring, og at regeringen burde være opmærksom på dette.

Men det vigtigste er de forhold, som biskoppen refererer til. Tanzania - herunder Zanzibar - gennemlever en turbulent periode, hvor de ovennævnte drab eller drabsforsøg skaber frygt i befolkningen og en følelse af retsløshed, da ingen skyldige bliver fundet. En grundlovsændring vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning, men en grundlovsændring skal tage hensyn til befolkningens ønsker, og regeringen skal tillade en bred dialog om det.

I en kritik af regeringens mange restriktioner omkring debat af politiske forhold fik biskoppen sagt, at han om nødvendigt er villig til at være blandt dem, som kan anklages for at advokere for en ny grundlov, fordi en progressiv ny grundlov er nøglen til en bæredygtig udvikling i landet!

At en biskop, som en del af det aktive civilsamfund, kritiserer de politiske magthavere er ikke nyt for Tanzania.

Det var også kirkerne, der kritiserede det udkast til grundlov, som regeringen havde fremlagt i 2015, netop fordi udkastet manglende eller fordrejede de oprindelig ønsker om forandring.