Varmebølger kan gøre Den Persiske Bugt ubeboelig i 2090

Forfatter billede

Fortsætter nuværende klimaopvarmning vil byer omkring Den Persiske Bugt være for varm at bo i i 2090, viser nyt studium. Studiet, der er offentliggjort i Nature Climate Change og skrevet af professor Elfatih Eltahir og professor Jeremy Pal, undersøger hvornår det bliver for varmt i Mellemøsten til at mennesker kan bebo området.

Den øvre grænse for hvilken varme det er muligt for mennesker at opholde sig i mere end 6 timer ad gangen er fastsat ved en såkaldt vådtemperatur på 35 grader Celsius. Vådtemperatur er et mål for kombinationen af ”almindelig” tørtemperatur og fugtigheden.

Det er de høje temperaturer og Den Persiske Bugts lavvande, der gør området til et kommende hotspot for varmebølger. Desuden bidrager områdernes lave højde, skyfrihed og varmeabsorption gennem vandet til opvarmningen.

Forskerne har brugt standardklimamodeller til at projicere udviklingen hvis den globale opvarmning fortsætter som det er tilfældet i dag.

Varmeperioderne vil komme i bølger om sommeren, som det allerede er kendt i Mellemøsten. Allerede i sommer var vådtemperaturen i byen Bandahr Mashrahr kun 0,4 grader fra de 35 graders fastsatte grænse.

Blandt de større byer der i slutningen af århundredet kan forvente varmebølger er Doha i Qatar, Abu Dhabi og Dubai i De Forenede Arabiske Emirater samt Bandar Abbas i Iran.

Det er imidlertid ikke kun i Mellemøsten, at varmebølger vil blive et problem for menneskelig velbefindende. Et andet studium fra august har vist, at antallet af varmebølger i USA forventeligt vil stige fra fire mellem 1981 og 2010 til 10 i 2030 og 35 i 2090.