Gå til hovedindhold

Mobile menu

Venstre vil genåbne ambassaden i Bagdad

Venstres udenrigs- og udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, foreslår nu at genåbne Danmarks ambassade i Irak. Og  har ikke noget imod at prioritere lidt ned i Europa til gengæld.

"Vi giver rigtigt mange millioner til genopbygning af Irak, og Danmark er vellidt dernede. Nu skal vi høste fordelene – også økonomisk – og derfor foreslår vi i Venstre, at Danmark genåbner sin ambassade i hovedstaden, Bagdad", siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Ambassaden blev lukket i 2012 med den begrundelse, at den ikke var nødvendig for at varetage Danmarks interesser globalt.

Men det argument holder ikke i 2017, mener Michael Aastrup Jensen.

"Vi skal være til stede i Irak, hvis vi vil have del i de investeringer, der kommer i forbindelse med genopbygningen (efter IS, red.). Irak er verdens fjerdestørste olieeksportør med en produktion på 4,5 mio. tønder om dagen", anfører Aastrup Jensen overfor avisen.

En dansk ambassade i Bagdad – og det generalkonsulat, som Venstre samtidig vil åbne i det kurdiske Nordirak – skal finansieres ved at spare noget andet væk i udenrigsministeriets budget, foreslår Venstre. 

Og det kan sagtens være repræsentationer i Europa.

Samtidig meddelte udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag, at det danske generalkonsulat i Skt. Petersborg og handelskontoret i Atlanta i USA lukker ved udgangen af 2017.

Danske erhvervsinteresser og konsulære opgaver vil pr. 1. januar 2018 blive varetaget fra ambassaden i Moskva, der samtidig styrkes. Lukningen afspejler dermed ikke et mindsket ønske om stærke kommercielle relationer til Rusland, hedder det. Og Danmark vil fortsat være repræsenteret i Skt. Petersborg ved det danske Kulturinstitut. 

Lukningen af handelskontoret i Atlanta, ligeledes pr. 1. januar, indgår i en "omprioritering og samlet styrkelse af repræsentationsstrukturen og den danske interessevaretagelse i USA".

Atlanta er hovedstad og største by i delstaten Georgia, der ligger i det sydøstlige USA og grænser op til Florida mod syd.