Venstre vil lukke kassen for NGOer, der opererer på Middelhavet

refugees_on_a_boat_defense_visual_information_center
Forfatter billede

"Jeg er meget enig i kritikken. Nødhjælps-NGOerne skaber større incitament til at tage på den farefulde færd over Middelhavet, og det ser jeg meget kritisk på", siger Marcus Knuth til avisen.

Ni NGOer har skibe i Middelhavet ud for Libyens kyst. Det er derfra, migranter og flygtninge fra Afrika, Mellemøsten og Asien står til havs med kurs mod Europa. Alene sidste år rundede tallet 181.000.

Ifølge Berlingskes oplysninger får kun én af organisationerne dansk støtte. Det er Red Barnet, hvor tidl. statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er international direktør.

Generalsekretæren i den danske afdeling, Jonas Keiding Lindholm, siger, at "en del af Red Barnets arbejde støttes økonomisk af Danmark, men ikke vores havredning i Middelhavet. Den finansieres af myndigheder, virksomheder og privatpersoner i andre lande".

Dansk Folkeparti – og mindre udtalt de Konservative – støtter Venstres kritik. DF vil ligefrem forbyde NGOerne at operere i Middelhavet.

Socialdemokratiets ordfører, Dan Jørgensen, mener, at NGOerne "bør udøve selvkritik".

"Meget tyder på, at redningsskibe paradoksalt medfører, at menneskesmuglerne ændrer deres taktik og bruger dem aktivt. Bådene bliver i dårligere stand, de får mindre benzin med på turen, og satelittelefonerne spares væk. Smuglerne tjener flere penge, og flere dør. Derfor bør NGOerne overveje helt at overlade det til EUs Grænseagentur, Frontex, at foretage Search and Rescue operationer langs Libyens kyst", lyder opfordringen fra Dan Jørgensen i Berlingske.

Både de Radikale, Alternativet, Enhedslisten og SF afviser, at NGOernes indsats skal kritiseres.