Gå til hovedindhold

Mobile menu

Verden kommer til Århus

Til international litteraturfestival i Århus kan man i midten af juni blandt andet kan opleve Rodrigo Hashún fra Bolivia og José Eduardo Agualusa fra Angola. Begge er netop blevet oversat til dansk af to små, men seriøse, danske forlag med fingrene på pulsen.
Den bolivianske forfatter Rodrigo Hasbúm har skrevet romanen "Affekter", som bygger på virkelige hændelser i Bolivia

Den bolivianske forfatter Rodrigo Hasbúm har skrevet romanen "Affekter", som bygger på virkelige hændelser i Bolivia

Literature Xchange (pressefoto)

Literature Xchange er en ny festival i Århus, som finder sted fra den 14. til den 24. juni overalt i byen. Programmet spænder vidt med deltagelse af kendte internationale forfattere og lokale talenter. Formålet med festivalen er at sætte Århus på landkortet som en markant og nytænkende litteraturby.

Festivalen befinder sig i krydsfeltet mellem forskning og litteratur, mellem det store internationale perspektiv og involvering af det lokale og mellem debatskabende arrangementer og overraskende initiativer i bybilledet.

To kontinenter mødes

På festivalen kan man blandt andet møde to internationale navne, hvis værker netop er blevet tilgængelige på dansk også.

Det ene, Affekter, er lige oversat til dansk af københavnerforlaget Jensen & Dalgaard. Den bygger på dokumentariske fakta i Bolivia, og er skrevet af Rodrigo Hashún, som modtog den engelske  PEN-pris for værket.

I Affekter møder vi Leni Reifenstahls stjernefotograf Hans Ertl, der immigrerede til Bolivia efter Det Tredje Riges fald. Familiens ældste datter bliver senere aktiv i Bolivias marxistiske guerillabevægelse, Ejército de Liberación Nacional (ELN) og kendt som Che Guevaras hævner.

En anden forfatter på festivalen, José Eduardo Agualuso fra Angola, har skrevet En almen teori om glemsel. Også den findes nu i dansk oversættelse takket være Batzer & Co (Roskilde Bogcafé).

Bogen former sig som et sindrigt kludetæppe af forskellige stemmer. Mysteriet om, hvorfor hovedpersonen har valgt at spærre sig inde i sin lejlighed, afsløres undervejs som romanen skrider frem. Det er en såvel komisk som tragisk fortælling om menneskets skrøbelighed.

José Eduardo Agualuso nævnes som den næste portugisisk-sprogede kandidat til Nobels litteraturpris og beskrives som en krydsning af J.M. Coetzee og Gabriel Garcia Márquez.

På festivalen optræder et væld af forfattere fra ind- og udland til de i alt 100 arrangementer. De to ovenfor nævnte forfattere kan opleves mandag den 18. juni - endda i hinandens selskab.