Verdenspremiere på film om danske missionærer

de_frelste
Forfatter billede

De Frelste

Instruktør: Morten Vest
82 min
Filmen vises i Park Bio 22. marts og Dagmar 25. marts 

Instruktøren Morten Vest har fået adgang til et enestående historisk arkivmateriale samlet af danske missionærer gennem 100 år. Vi følger et ungt, nordjysk par, der for 100 år siden tager til dét, der i dag er kendt som det nordlige Nigeria. 

Niels og Margaret Brønnum er de første missionærer i området. I filmen ser vi både gamle historiske klip og klip fra nyere tid. 

Meget er sket siden Brønnum parret kom til Nigeria i 1913, og dette følger filmen. F.eks. møder vi den sidste dansker, Rikke Vestergaard, der på vegne af Brønnum menigheden troligt rejser tilbage til Afrika år efter år for at hjælpe til i den sundhedsklinik, hun selv var med til at åbne.

Om filmen De Frelste

Den danske, kristne missionshistorie i lande som Nigeria er ikke fortid – tværtimod. En fascinerende, historisk film i to parallelle spor vises nu.

Den danske kolonihistorie er endelig blevet taget op til debat. Et overset kapitel af den er de kristne, danske missionærers arbejde med at omvende afrikanere til kristendommen.

Og den slags hører ikke fortiden til. Selv om hun er forbi pensionsalderen lægger folk som Rikke Vestergaard liv og sjæl i den kristne missionsbastion i det nordlige Nigeria, for at etablere et bolværk mod islamisterne i Boko Haram.

I en effektfuld kontrast mellem nutidige scener og nogle over hundrede år gamle arkivspoler trækker ‘De frelste’ en fascinerende og foruroligende, historisk linie fra dengang til i dag, hvor en hel menighed fortsat har portrættet af en afdød missionær fra Brønnum-familien trykt på deres t-shirts og hylder ham i sang og tale.

Kan man stadig tage fejl, når man ved, man har ret og i øvrigt handler i god tro? Med en hammer i den ene hånd og biblen i den anden har den hvide mand og kvinde i over hundrede år været med til at bygge skoler og hospitaler – men for hvilken pris?, hedder det.

De første startede i 1868

Missionsarbejdet går langt, rigtig langt tilbage, og flere af de danske missionsorganisationer udfører i dag en stor og mangesidet indsats, bl.a. med midler fra Danida, for at ophjælpe verdens fattige.

Deres u-landsvirke søges koordineret via Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU), som har over 20 medlemsorganisationer.

Brønnum-familiens virke fandt sted i Dansk Forenet Sudanmission, som nu hedder Mission Afrika og blev stiftet tilbage i 1911. Se også Udfordringen.dk

Det er dog langt fra det første missionselskab. Lørdag d. 3. marts 2018 kunne Luthersk Mission således fejre sit 150 års jubilæum.

Det skete ved en stor familiefest i Lillebæltshallerne i Middelfart, hvor 850 fremmødte markerede, at det er 150 år siden, smeden Christian Møller sammen med andre kristne på Bornholm stiftede Luthersk Missionsforening, som det hed dengang (med udspring i Indre Mission).

Filmen anmeldes snarest her i Globalnyt.