Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kommentar:
Vietnam: 40 år efter sejren

40 år efter Vietnam-krigens afslutning står det sydøstasiatiske land overfor nye enorme udfordringer, alt imens regeringen i Hanoi markerer Saigon-regimets sammenbrud med monumenter såsom skrotbunker af nedskudte amerikanske fly. 

HANOI: Den 30. April er det 40 år siden, at den første kampvogn i rækken af nordvietnamesiske larvefødder tog fejl af bykortet over Saigon. Den sovjetisk byggede T54 tank fra den 203. brigade skrumlede videre i den gale retning på vejen mod den sydvietnamesiske præsident ’Big’ Minh’s palads.

Minh selv var blevet indsat en uge forinden, efter den egentlige præsident Nguyen Van Thieu var flygtet over hals og hoved til London – ifølge forlydender med 14 tons guld om bord i flyet.

Så i stedet blev det tank nr. 2, der som den første bragede gennem præsident-paladsets porte.

Om bord var en nordvietnamesisk senior-journalist, oberst Bui Tin fra Hærens dagblad. Han blev som den højest rangerende officer skubbet frem i forreste række for at modtage præsidentens kapitulation.

”Jeg vil gerne overdrage Dem magten,” sagde præsidenten til Bui Tin, der bistert bed ham af: ”Det kan De ikke, De kan ikke overdrage noget, som De ikke har,” lød svaret.

Læs videre på Thomas Bo Pedersens blog

Begynd fra: "Bui Tin selv var dybt bevæget bag den barske mine...."

Thomas Bo Pedersen (59) var diplomat i den danske udenrigstjeneste 1994-2006 og har siden beskæftiget sig med Vietnam. Han bor i hovedstaden Hanoi, hvor han leder det danske firma Mascots afdeling i landet.

Se mere i telegrammet Royal ærespris til dansk direktør i Vietnam.