Gå til hovedindhold

Mobile menu

WFP: To ud af tre i Sydsudan risikerer at sulte

Mere hjælp og bedre adgang til de mest udsatte områder er afgørende i kampen for at forhindre, at hungersnøden i Sydsudan når sit højeste niveau nogensinde, siger FN's fødevareprogram (WFP). Vi er tæt på at opleve endnu en hungersnød, lyder det.

WFP

JUBA (WFP): Over syv millioner mennesker i Sydsudan – svarende til næsten to tredjedele af befolkningen – risikerer at opleve alvorlig fødevaremangel i de kommende måneder, hvis den humanitære hjælp og adgang ikke øges markant.

Det advarer tre FN-orgaisationer – WFP, UNICEF og FAO – om i en pressemeddelelse.

Hvis to tredjedele af befolkningen kommer til at mangle mad, vil det være det højeste niveau af fødevareusikkerhed, Sydsudan nogensinde har oplevet.

Den største risiko vil være i månederne mellem maj og juli. Særligt 155.000 mennesker er i fare, herunder 29.000 børn, der kan komme til at ”lide af de mest ekstreme niveauer af sult”, som WFP skriver.

I januar kæmpede 5,3 millioner mennesker, eller næsten halvdelen af befolkningen, for at finde nok mad hver dag og var kategoriseret som værende i "krise" eller "nødsituation" med henblik på fødevaresikkerhed.

Det er en 40 procent stigning i antallet af mennesker, der oplever alvorlig fødevareusikkerhed i forhold til januar 2017.

Ekstremt skrøbelig situation

Rapporten fra WFP kommer et år efter, at hungersnød blev erklæret i dele af Sydsudan i februar 2017.

Ved hjælp af forbedret adgang og en massiv humanitært indsats lykkedes det dengang at afværge hungersnød senere i løbet af sidste år. På trods af dette har udsigterne for fødevareusikkerhed i Sydsudan aldrig været så dystre, som de er nu, skriver WFP.

FN's føde- og landbrugsorganisation (FAO), FN's Børnefond (UNICEF) og Verdensfødevareprogrammet (WFP) advarer om, at de fremskridt, der er gjort for at forhindre folk i at dø af sult, kan blive rullet tilbage, hvis finansieringen, indsatsen og adgangen ikke er på plads.

Flere mennesker end nogensinde kan ende med at opleve alvorlig sult og hungersnød-lignende forhold i maj-juli, medmindre hjælp og adgang sikres, lyder det fra de tre organisationer.

"Situationen er ekstremt skrøbelig, og vi er tæt på at se en anden hungersnød. Fremskrivningerne taler et tydeligt sprog. Hvis vi ignorerer dem, står vi over for en voksende tragedie. Hvis landmændene får støtte til at genoptage deres levebrød, vil vi se en hurtig forbedring af landets fødevaresikkerhedssituation på grund af øget lokal produktion," siger Serge Tissot, FAO-repræsentant i Sydsudan.

En voksende tragedie, der ikke må ignoreres

Overordnet set er niveauerne af sult steget som følge af den langvarige konflikt i landet, der førte til nedsat fødevareproduktion. Dette blev yderligere forværret af økonomisk sammenbrud, hvilket påvirker markeder og handel. Det gør dem ude af stand til at kompensere for faldet i lokal fødevareproduktion.

Langvarige tørkeperioder, oversvømmelser og fortsatte skadedyrsangreb har også haft en skadelig indvirkning.

"Situationen forværres med hvert års konflikt, da flere mennesker mister den lille smule, de havde. Vi er foruroliget fordi den magre sæson - når høsten løber ud - forventes at starte meget tidligere i år end normalt," siger Adnan Khan, WFP-repræsentant og landedirektør.

I områder som Unity, Jonglei, Upper Nile og Central Equatoria, hvor der har været gentagne udbrud af voldelig konflikt og fordrivelse, ligger andelen af mennesker, der lider af ekstrem fødevareusikkerhed, mellem 52 og 62 procent - mere end halvdelen af delstaternes samlede befolkning. Tallet forventes at fortsætte med at vokse, medmindre folk finder midlerne til at modtage, producere eller købe deres egen mad, viser prognoser fra WFP.