What the hell is going on? Polio cases are vanishing in Pakistan, yet the virus won’t go away

az-pak-polio-155
Pakistans polio-tilfælde er begrænset til få områder og det kritiske er nu at stoppe spredningen i disse områder.
Foto: End Polio Pakistan
Forfatter billede

20. januar 2018

I 2017 diagnosticeredes kun 21 tilfælde af polio og heraf var 8 (faldet fra 306 i 2014) i Pakistan og 13 i Afghanistan. I 2016 var der 31 tilfælde i de to lande og de sidste tilfælde udenfor dette område var i Nigeria i 2016 (4 tilfælde). Forhåbningerne er derfor store: 2018 bliver det sidste år i historien hvor man finder tilfælde af polio.

Men hvordan kan man vide at virus er udryddet?

Poliovirus spreder sig via afføring idet den trives godt i tarmen hos mennesker (og chimpanser). Spildevand fra toiletter kan derfor indeholde poliovirus, der stammer fra individer som er inficerede med virus – selv hvis de ikke er syge.

Derfor er undersøgelser af spildevand en god supplerende indikator på effekten af poliovaccination i befolkningen.

Det globale polio-program sørger for at spildevand undersøges for forekomsten af tarmvirus herunder polio i de lande, hvor man indenfor de senere år har påvist polio for at sikre at ikke blot er sygdommen forsvundet men at virus også er elimineret fra miljøet. Og man påviser ikke poliovirus i disse lande.

Virus – men ingen syge – i Israel

For et par år siden fandt man pludselig poliovirus i spildevand i Israel – formentlig som en udløber fra et polio-udbrud i Syrien, men det førte ikke til tilfælde af poliosygdommen, givetvis fordi vaccinations-dækningen med polio-vaccine er meget høj i landet. Et godt eksempel på at en høj vaccinationsdækning giver god beskyttelse mod sygdommen, man vaccinerer imod.

Ved specielle molekylære undersøgelser af virus kan man i øvrigt kortlægge virus genetiske make-up – dets stamtræ – og identificere hvor i verden den enkelte virus tidligere er set.

F.eks. kunne man for en del år siden påvise, at et polio-udbrud i Rumænien skyldtes en indisk polio-virus og herefter spore virus til indiske sømænd, der havde besøgt Rumænien og overført virus til den lokale befolkning.

Er den pakistanske poliovirus anderledes end andre?

I Pakistan har man – som anført i overskriften – imidlertid fundet polio virus i spildevand i mange egne af landet også i de regioner, hvor man ikke finder sygdommen. Men i den første uge af 2018 er der allerede fundet fire virus fra spildevand i fire forskellige pakistanske provinser.

Derfor bekymringen: Opfører virus i Pakistan sig anderledes end andre steder i verden? Hvor kommer den fra? Hvad skal man gøre?

For der er ikke tvivl om, at det udgør en trussel for ikke-vaccinerede børn – og dem er der stadig en del i landet. Det er de spredte fund af virus i spildevande bevis på. Polio-tilfældene er begrænset til få områder og det kritiske er nu at stoppe spredningen i disse områder.

Polio-kampagnen står derfor overfor store udfordringer, hvis man skal gøre sig håb om at eliminere virus i 2018. Svaret er at “hamre løs” med gentagne vaccinationskampagner særlig i den kolde sæson mellem december og maj, hvor virus har sværere ved at overleve i miljøet.

I den kommende uge gennemfører man endnu én vaccinationsrunde med oral polio-vaccine og flere er planlagt i løbet af året. Man stiler efter at vaccinere ca. 38 mill. børn i hver runde. Når året rinder ud ved vi meget mere om, hvorvidt udryddelsen af polio er kommet nær endemålet.

Et øjebliksbillede af situationen i Pakistan kan fås på dette link: http://www.endpolio.com.pk/images/polio-briefer/Pakistan-Polio-Update-NOVEMBER-2017.pdf

Bjørn Melgaard er læge og tidligere chef for WHOs vaccinationsprogram.