Gå til hovedindhold

Mobile menu

WHO

WHO: Ny sygdom føjet til listen - kan være dødsensfarlig

Verdenssundhedsorganisationen WHO har tilføjet et ukendt patogen (sygdomsfremkaldende element) til listen over dødelige trusler mod menneskeheden.

Den nye sygdom, der har fået navnet 'Disease X', er dermed kommet i selskab med sygdomme som ebolavirus, lassafeber, zikavirus, SARS og MERS-coronavirus.

Det skriver flere britiske medier bl.a. The Telegraph og Daily Mirror ifølge dagbladet BT lørdag.

Modsat de andre sygdomme på listen er det ukendt, hvad 'Disease X' egentlig indebærer.

Jonathan Quick, der er projektleder i WHO, peger på, at selv om der er sket meget inden for lægevidenskaben siden Den Spanske Syge hærgede for 100 år siden og kostede 100 millioner livet, er der stadig rum for forbedring.

Det er forskernes vurdering, at 'Disease X' ved hjælp af moderne genteknologi kan se dagens lys via et uheld eller et terrorangreb. . Menneskeskabte vira og sygdomme er særligt farlige, fordi mennesker ikke har opbygget resistens mod dem.

John-Arne Rottingen, der er direktør for Norges Forskningsråd og rådgiver for WHO. mener dog, det er mere sandsynligt, at der vil være tale om en virus, der spreder sig fra dyr til mennesker, og derfra spreder sig til at blive en epidemi eller endnu være en pandemi på samme måde som svineinfluenzaen gjorde det i 2009.

Et eksempel på en farlig zoonose, hvor virus er overført fra dyr til mennesker, er HIV, som man formoder har spredt sig fra chimpanser via kød fra vilde dyr. HIV-virus har dræbt 35 millioner mennesker siden 1980'erne.