WWF: Straf for illegal handel med dyr og planter ikke hård nok i Danmark

blauaras-406777_960_720
Thomas Jazrawi

Sagen med de fire sjældne hyacinth-araer, der er stjålet fra Odense Zoo, viser, at den danske strafferamme for illegal handel med truede dyr og planter bør sættes i vejret

WWF Verdensnaturfonden foreslår i lyset af den aktuelle sag, hvor fire truede hyacinth-araer er blevet stjålet fra Odense Zoo, at strafferammen for illegal handel med truede dyr og planter sættes op fra et år til – mindst to års fængsel.

Allre andre EU-lande har højere strafferammer

På EU-plan er det faktisk kun Spanien og Grækenland, som har samme lave strafferamme som Danmark – alle andre EU-lande har højere strafferammer. I Sverige er strafferammen mindst to års fængsel.

"Så vi må simpelt hen have den danske strafferamme hævet til – mindst – to års fængsel", siger WWF Verdensnaturfondens wildlife-ekspert, programleder for skov og biodiversitet, Bo Normander.

Den lave strafferamme for illegal handel med truede dyr og planter betyder, at dansk politi i dag ikke har adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen.

Retsplejeloven bestemmer nemlig, at kun forbrydelser, der udløser fængselsdomme på minimum to års fængsel, giver politiet adgang til indgreb i meddelelseshemmeligheden.

Wildlife-kriminelle går fri

"Det er selvfølgelig et stort problem for de danske myndigheder, at de i dag ikke har adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen. Vi frygter, at de manglende redskaber direkte betyder, at de wildlife-kriminelle går fri herhjemme – og at vi bidrager for lidt til opklaringen af wildlife-sager med rod i andre lande", siger Bo Normander, der understreger, at der ofte står internationale, kriminelle netværk, der opererer på tværs af grænserne, bag wildlife-kriminaliteten.

"Den illegale handel med truede dyr har på verdensplan nået et omfang, der kun overgås af menneskehandel, narkokriminalitet og ulovlig våbenhandel. Af samme grund har man på EU- og FN-plan optrappet krigen mod wildlife-kriminalitet. Derfor er det på høje tid, at Danmark på nationalt plan optrapper indsatsen mod wildlife-kriminalitet. Første skridt kunne være en forhøjelse af strafferammen", siger Bo Normander.

De koboltblå hyacinth-araer med gule markeringer ved øjet og næbbet er ifølge IUCN’s rødliste over truede dyr ’sårbare’ og er i tilbagegang. Hyacinth-araen, der lever i Sydamerika, kan blive op til 100 cm høj – og er dermed verdens største papegøje.

Odense Zoo har netop udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kommer med oplysninger, som kan skaffe de fire papegøjer tilbage i deres bur.