Gå til hovedindhold

Mobile menu

Zambia og Kina i strid over illegal minedrift

Zambia er en af Kina’s ældste samarbejdspartnere i Afrika, og Kina er Zambias største udenlandske investor. Diplomatiske uoverensstemmelser over kinesiske arbejdere kan få konsekvenser for det økonomiske samarbejde. 
Zambias præsident Edgar Lungu

Zambias præsident Edgar Lungu

CC BY UN Women/Ryan Brown

Zambia er en af Kina’s vigtigste samarbejdspartnere og blev i 2006 udvalgt som et af de fire lande på kontinentet, hvor Kina skulle fokusere med investeringer. Handelen mellem Zambia og Kina er vokset fra $100 mio. i 2000 til $4 mia. i 2016, og det er især den zambianske eksport af kobber til Kina, der driver samhandlen, men også har ført til flere kontroverser mellem landene.

Senest er 31 kinesiske statsborgere blevet tilbageholdt i Zambia anklaget for illegal kobber minedrift. Kinesiske myndigheder har officielt klaget over arrestationen af de 31 kinesere and anklager de zambianske myndigheder for ikke at have tilstrækkeligt bevismateriale.

Det kinesiske udenrigsministerium tilføjer at en gravid kvinde og to arbejdere med malaria er blandt de arresterede, hvilket kan danne baggrund for en humanitær løsladelse. De arresterede kinesere arbejdede i Konkola Copper Mines (KCM), som er en af de største kobberproducenter i Afrika.

Sidste uges arrestationer er et symbol på Kina’s samarbejdserfaringer med Zambia. Hannah Postel fra Center for Global Development i Washington udtaler: “Disse seneste anholdelser kan spille ind i et større billede, hvor en stærk central regering Ifølge Postel, så kan der lægge mere bag sagen, end hvad de formelle argumenter for arrestationerne fortæller os.

Efterhånden, som flere kinesiske virksomheder er kommet til i den zambianske mineindustri har der været flere episoder mellem lokale arbejdere og deres kinesiske arbejdsgivere. Nogle af de sager, som har modtaget opmærksomhed internationalt er blandt en sag fra 2010, hvor to kinesiske overordnede blev sigtet for mordforsøg efter at have åbnet ild mod protesterende zambianske arbejdere.

I 2012 blev zambianske arbejdere dræbt af en kinesisk overordnet ved samme mine. Anti-kinesiske kampagner er blevet en stor del af den politiske verden i Zambia og landets tidligere præsident Michael Sata vandt i 2011 valget med en anti-kinesisk kampagne.