Marie Gad er underdirektør for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri (DI).
Danske virksomheder orienterer sig mod resten af verden. Heldigvis for det. Deres globale udsyn har ikke bare skabt stor velstand herhjemme, men også bidraget til at skabe flere ordentlige job i en række udviklingslande.
Det gælder for eksempel flere lande på det afrikanske kontinent, hvor der hvert år kommer 12 millioner unge ud på arbejdsmarkedet, mens der kun bliver skabt omkring 3 millioner nye job. Her spiller dansk og lokalt erhvervsliv en central rolle ved at skabe vækst og arbejdspladser, men der er stadig akut behov for højere vækst og flere investeringer.
Hvis vi vil have flere virksomheder engageret i udviklingsmarkeder som de afrikanske, bliver vi nødt til at dreje på de rigtige politiske håndtag og skabe rammer, der gør det lettere og mere attraktivt for dem. Og det er mere nødvendigt end nogensinde før, ikke mindst efter den amerikanske bistand i januar blev sat på pause og formentligt ender med at skrumpe betragteligt.
Med det danske EU-formandskab på trapperne bør Danmark presse på for, at jobskabelse bliver et centralt fokus for europæisk udviklingsbistand, ligesom der er brug for, at den eksisterende Global Gateway-mekanisme bliver lettere tilgængelig for europæiske virksomheder og får en kortere og mere effektiv projektbehandlingstid.
I Dansk Industri ser vi derfor frem til at bidrage til den nye udviklingspolitiske strategi. For når vi samtænker det danske udviklingssamarbejde og engagementet fra dansk erhvervsliv, kan Danmark styrke indsatsen for at skabe vækst og job og på den måde skabe en mere retfærdig verden.
Danske virksomheder skaber vækst og udvikling
Der er mange gode eksempler på, at danske virksomheder skubber på den bæredygtige udvikling, når man kigger ud i verden.
Det gælder de store virksomheder, der gennem investeringer og handel er med til at skabe gode lokale arbejdspladser med. Men der er også en række mindre kendte virksomheder, der drevet af ildsjæle er med til at gøre en reel forskel for udsatte grupper.
Når vi spørger vores partnere i det globale syd, hvad der ville gøre allerstørst forskel for deres samfund, så er mere samhandel på toppen af deres ønskeseddel
På det afrikanske kontinent er den danske virksomhed Eryk Group involveret i et samarbejde med tekniske skoler i Ghana og Nigeria for at tilbyde vestafrikanske unge en teknisk uddannelse.
Efter tre års læretid på Eryks uddannelsesprogram bliver lærlingene uddannet elektrikere, hvilket bidrager til at hæve uddannelsesniveauet i en region, der er præget af en meget ung befolkning og stor fattigdom.
Ligeledes gør virksomheden Real Relief en forskel i Det Globale Syd med deres højteknologiske hygiejnebind, der kan genanvendes, og som i dag bliver brugt af nogle af verdens største nødhjælpsorganisationer. Real Relief er med til at udrydde den såkaldte ‘Period Poverty’ ved at sikre, at piger kan komme i skole, og at kvinder kan arbejde eller færdes frit, når de har menstruation.
DI og den danske fagbevægelse er også til stede globalt og samarbejder med tekniske skoler og lokale virksomheder for at give flere unge en uddannelse, de kan bruge. I november har vi ønsket mere end 1000 unge mænd og kvinder tillykke med deres uddannelse som mekanikere, køleteknikere og elektrikere i Tanzania.
Samtidig er danske virksomheder globalt anerkendte eksperter inden for områder, hvor de kan gøre en særlig forskel for verdens mest udsatte. Den danske vandsektor bidrager for eksempel til sikker adgang til drikkevand gennem sin ekspertise i bæredygtige vandløsninger og effektiv vandforvaltning. Med et styrket offentlig-privat samarbejde og flere samarbejdsaftaler mellem virksomheder og forsyningsselskaber kan vi opnå endnu større resultater i udviklingslande.
Styrkede rammevilkår kan engagere endnu flere danske virksomheder
Når danske virksomheder går ind i det Globale Syd, entrerer de på markeder, der ofte er
besværlige og risikobetonede at navigere på. Vil vi have flere virksomheder engageret på udviklingsmarkeder, er der behov for bedre adgang til risikovillig kapital og bedre risikodækning.
Med den nye Afrika-strategi har regeringen tilført midler til Investeringsfonden for Udviklingsmidler (IFU) og Danmarks Eksport- og Investeringsfond for at disse bedre kan understøtte danske virksomheders engagement på kontinentet. Det er godt og vigtigt, men djævlen ligger i detaljen.
Med Afrikastrategien fra 2024 demonstrerede den danske regering et godt blik for den afgørende rolle, som den private sektor spiller
De nye finansieringsmuligheder er stadig under udvikling, og her er dialogen med danske virksomheder om udmøntningen central. Samtidig ser vi gerne, at IFU sætter klare måltal for investeringer med danske virksomheder og aktivt rækker ud, for at undersøge muligheden for fælles investeringer.
Endelig skal vi styrke den private sektors rolle i EU’s globale udviklingsarbejde. I kølvandet på beskæringerne af den amerikanske bistand er behovet for et stærkt samarbejde mellem EU og det Globale Syd vigtigere end nogensinde. Her er samhandel, privatsektorinddragelse og investeringer centrale instrumenter.
Formår EU samtidig at indgå flere handelsaftaler i tråd med den nyligt vedtagne aftale med Kenya, kan den europæiske udviklingsbistand bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som det Globale Syd oplever.
Når vi spørger vores partnere i det globale syd, hvad der ville gøre allerstørst forskel for deres samfund, så er mere samhandel på toppen af deres ønskeseddel. Med Afrikastrategien fra 2024 demonstrerede den danske regering et godt blik for den afgørende rolle, som den private sektor spiller. Hvis de gode takter udfoldes og uddybes i den ny udviklingspolitiske strategi vil erhvervslivet have de bedste forudsætninger for at bidrage til at skabe en mere bæredygtig og retfærdig verden.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så skriv endelig på [email protected]