Desmond Tutu støtter dansk nominering af ROJ-TV til Nobels fredspris

Forfatter billede


Sammen med bl.a. Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCTs) stifter Inge Genefke har jeg været med til at nominere det kurdiske ROJ TV til Nobels Fredspris.

Der er vægtige grunde til denne nominering.

For det første for at støtte kurdernes nationale rettigheder, herunder retten til et kurdisk TV, og for det andet – som led i kampen for ytringsfrihed – at protestere mod det skræmmende eksempel på, hvad terrorlovgivningen kan indebære.

Nomineringen er blevet sat i værk af en dansk komite. Bag indstillingen står en række folkevalgte parlamentarikere, akademikere og menneskeretsforkæmpere – heriblandt Desmond Tutu, der i 1986 selv modtog fredsprisen for sin kamp mod Sydafrikas apartheid-regime.

30 millioner kurdere har i årtier levet som en undertrykt national minoritet under nogle af de mest modbydelige diktaturer spredt mellem fire lande i Mellemøsten. Kun kurderne i Irak har i de sidste tyve år bl.a. under FN’s beskyttelse nydt en vis frihed.

Tyrkiet lader ikke diktatur-staterne noget efter. Tyrkiets massive pres gennem flere år for at lukke Roj-TV lykkedes sidste år. En ofte fanatisk nationalisme bliver konsekvent brugt til at undertrykke de mange etniske mindretal, især kurderne.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, er ikke begejstret for udsigten til, at Danmark sætter en kandidat til fredsprisen på anklagebænken for terrorstøtte. Justitsminister Lars Barfoed terrortiltalte sidste år ROJ TV, fordi tv-stationen har bragt interviews med sympatisører og ledere af den kurdiske oprørsbevægelse PKK samt reportager om den væbnede konflikt.

Men Roj-TV blev frikendt. Roj-TV er det seneste, skræmmende eksempel på, hvad terrorlovgivningen kan indebære.

»Ytringsfriheden kan ikke gradbøjes.« Sådan lød det igen og igen fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen under den såkaldte Muhammed-krise i 2005-2006. Onde tunger sagde, at tiltalen mod ROJ skete under tyrkisk og amerikansk pres, for at opfylde Anders Foghs drøm om at blive Nato-generalsekretær.

Rigsadvokaten har tidligere betegnet beskyldningerne om, at anklagemyndigheden skulle have været underlagt politisk pres i sagen, som “grebet ud af luften”. Torsdag oplyste justitsminister Lars Barfoed (K) og udenrigsminister Lene Espersen (K) under et samråd, at terrortiltalen mod Roj-TV ikke skyldtes politisk pres på anklagemyndigheden.

Det er ikke mærkeligt, at nogle kurdere vælger væbnet modstand mod den massive tyrkiske undertrykkelse. Andre – mere fredelige – kurdere, har valgt at tage kampen op ved at etablere kurdisk satellit-tv, nemlig ROJ-TV.

Beskyldningerne om, at ROJ-TV står for propaganda og ensidighed er blevet afvist flere gange af det danske radio- og TV-nævn.

Erfaringen fra kurdiske organisationers mangeårige væbnede kamp tyder på, at der ikke findes en militær løsning; vejen frem går over en våbenhvile til forhandling for at sikre kurdernes rettigheder.

Sagen om ROJ-TV viser at solidaritet med befrielsesbevægelser gøres kriminelt. Det er en meget alvorlig indskrænkning af ytringsfriheden.

Ytringsfriheden gælder altså også for ROJ TV, hvis det i øvrigt overholder dansk lovgivning. Tyrkiet har længe ønsket ROJ-TV lukket. Men Danmark skal ikke tage stilling til en lukning af en tv-station på baggrund af en politisk konflikt mellem Tyrkiet og kurderne.