Digitalisering kan sikre Verdensmålene

gettyimages-117068724
Befolkningerne i blandt andet Kenya, Tanzania og Sydafrika (billedet) overførte penge via mobiltelefoner, længe før vi fik MobilePay i Danmark.
Foto: Per-Anders Pettersson/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

30. august 2020

Potentialet ved at udnytte digitalisering til at generere forandring er enormt. Sådan lyder den korte konklusion på en ny rapport fra FN.

‘People’s Money: Harnessing Digitalization to Finance a Sustainable Future’, som rapporten hedder, kigger nærmere på, hvordan vi kan udnytte digitale løsninger i arbejdet for at skabe en bæredygtig fremtid og for at nå de 17 Verdensmål.

Digitalisering har spillet en stor rolle under coronapandemien, hvor milliarder af mennesker verden over har gjort brug af digitale værktøjer til at arbejde, forbruge og socialisere. Det, mener forfatterne bag rapporten, skaber en historisk mulighed for at udnytte digitaliseringen på måder, der styrker borgere som skatteydere og investorer, og giver dem mulighed for at skabe en digital transformation, hvor folks penge bruges til at understøtte deres behov og sikre deres fremtid – som altså ultimativt kan opsummeres i Verdensmålene. Sådan lyder det i en pressemeddelelse.

”Vi har en historisk mulighed for at fremskynde og udvide den transformative effekt af digitalisering. Især digital finansiering, som i denne krise blev livlinjen for millioner af mennesker, der udvider grænserne for økonomisk integration ved at give borgere, som sparere, investorer, låntagere, långivere og skatteydere på en måde som giver dem valg og magt over deres penge,” udtaler María Ramos, næstformand for FN’s generalsekretærs Task Force for digital finansiering, der står bag rapporten. 

Udnyt digitale investeringer til udvikling
I dag er de fleste finansielle transaktioner for længst digitaliseret.

Mobilbetalingsteknologier har omdannet mobiltelefoner til finansielle værktøjer for mere end en milliard mennesker. Digitale løsninger understøtter ’big data’ og kunstig intelligens i at fremme kryptovaluta og krypto-aktiver, peer-to-peer-lån, crowdfundingplatforme og online markedspladser.

Rapporten giver bud på, hvordan man kan udnytte mulighederne, så digitale investeringer og innovation kan gavne millioner af mennesker over hele verdenen. Helt konkret præsenterer rapporten fem måder, hvorpå digitalisering kan hjælpe med at forene finansiering og Verdensmålene.

Blandt andet foreslår forfatterne at gøre offentlige finanser, der udgør en stor del af den globale økonomi, mere effektive og ansvarlige i udviklingssammenhæng. Et andet forslag er at borgeres digitale opsparinger kan kanaliseres til at finansiere langsigtet udvikling.