Etiopien vil bygge en enorm dæmning for at producere elektricitet til den voksende økonomi. Egypten er nervøs for, hvad det betyder for dets vandforsyning. Diskussionen mellem landene synes kørt fast. Etiopiens plan om at bygge en dæmning på Nilen fortsætter med at skabe kold luft mellem Etiopien og Egypten. Det skriver The Africa Report onsdag. Dæmningen, Grand Ethiopian Renaissance Dam, som den kaldes på engelsk, skal forsyne Etiopien med co2-neutral strøm. Etiopiens økonomi er blandt de mest voksende økonomier i verden og alene derfor er der brug for en udbygning af landet elektricitetsproduktion. Det er planen at dæmningen skal stå færdig i 2017 og skal være Afrikas største dæmning. Men i Egypten er begejstringen til at overse. Her mener regeringen, at dæmnings-byggeriet vil true den egyptiske vandsikkerhed. På de to landes seneste møde om dæmningen kom de ikke nærmere hinanden. Måske tværtimod. En egyptisk delegation med landets minister for kunstvanding, Mohamed Abdel-Muttalib, var i den etiopiske hovedstad Addis Ababa. Mødet gik ikke godt. Etiopierne siger at egypterne ikke ville høre på de etiopiske argumenter. Egypterne siger på deres side, at etiopierne blot afviste alle de forslag som den egyptiske delegation kom med. Stort set alt vand i Egypten kommer fra Nilen og derfor anser landet alle spørgsmål om den store flod som a national interesse. Regeringen er bekymret for, at den etiopiske dæmning vil reducere mængden af vand i floden. Men Nilen har de fleste af sine udspring i Etiopien og derfor mener den etiopiske regering, at alndet har ret til at udnytte floden. Den egyptiske kunstvandingsminister foreslog for nylig, at Etiopien i stedet for én stor dæmning kunne bygge to mindre. Det blev dog pure afvist af regeringen i Addis Ababa. På et møde i juni diskuterede den nu afsatte egyptiske præsident Morsi og medlemmer af hans regering, hvad der kunne gøres for at stoppe byggeriet. Bl.a. blev det diskuteret om der var militære muligheder. Uheldigvis foregik diskussionen foran rullende kameraer og nu ligger klippet på nettet (se klippet i linket under artiklen).
Relaterede artikler
Studiepladser til afrikanske studerende: Udviklingsbistand eller hjernetyveri?
Afgangsskærmen i Addis Ababas lufthavn bekymrer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. De mange flyafgange mod Beijing, Shanghai og Mumbai skaber bekymring…
“Ingen logik” i hærens afslag: USA skyder nye fredsforhandlinger i gang i Genève
I Genève går en ny runde af fredsforhandlinger om krigen i Sudan i gang onsdag. Men det bliver efter alt…
Derfor kræver disse 10 humanitære kriser stadig din opmærksomhed
I begyndelsen af dette år skrev vi denne analyse, hvori vi understregede, at mens konflikterne i Gaza og Ukraine fortsat…
Hun fik 10 års fængsel for at demonstrere: “I har taget fejl af TikTok-generationen”
Dette interview fandt sted ved den pro-palæstinensiske teltlejr ved Københavns Universitet, umiddelbart efter at universitetet imødekom en række af de…
EU’s nye bedste ven: Egyptens autoritære hersker
Egypten skal blandt andet forhindre sine egne og andre landes borgere i at søge mod Europa. Det kan være mennesker…
Når Øst og Vest mødes og samarbejder i Syd
Et imponerende og kæmpemæssigt nyt bygningskompleks har rejst sig i udkanten af Etiopiens kæmpemæssige, kaotiske hovedstad Addis Ababa. Jeg blev…
Patriarkatet hærger på nettet: Online vold vokser, men det gør modstanden også
I Danmark har vi fulgt med i, hvordan falske nøgenbilleder af den amerikanske sanger Taylor Swift og den tidligere danske…
Explainer: Fra revolution til militærregime, hvor står Egypten i dag?
Da hundredtusindvis af egyptere samledes på Tahrirpladsen midt i Cairo for at kræve præsident Hosni Mubaraks afgang i 2011, opstod…
Digital aktivisme er Queer-bevægelsens tveæggede sværd: “Jeg lever et dobbeltliv, også blandt queerpersoner”
Med en krøllet mullet, en to-go kaffe i hånden og et kæmpe smil på læben møder Jay os i et…
Fandenivoldske og uden filter – Arabiske Gen Z’ere spyr feministisk ild ud på sociale medier
Hvorfor skal jeg pakke mine meninger ind i vat? spørger den nye generation af digitale, feministiske aktivister. Med TikTok-videoer og…
Færdige med at holde kæft og være dydige – nu giver de seksualundervisning på Instagram
Minimal til ikke-eksisterende seksualundervisning i store dele af Mellemøsten, kombineret med en patriarkalsk kultur, har gjort mange arabiske kvinder skamfulde…
Glem Silicon Valley: Avantgarden for tech-til-forandring taler arabisk
Lige nu sætter mellemøstlige normbrydere igen dagsordenen på sociale medier med hashtagget Free Palestine, der kræver social og politisk retfærdighed…