El Salvador: Venstrefløjskandidat siger ja til amnesti til borgerkrigens torturbødler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

El Salvador: Venstrefløjskandidat siger ja til amnesti til borgerkrigens torturbødler

SAN SALVADOR, 16. September 2008: 24. september 2007 krævede El Salvadors venstreorienterede oppositionsparti FMLN, at den amnestilov, som det højreorienterede styre indførte umiddelbart efter fredsslutningen, blev ophævet og 80`ernes torturbødler retsforfulgt.

Det kom derfor som en chock for mange, da partiets præsidentkandidat, journalisten Mauricio Funes forleden meddelte, at hvis han vinder valget i marts næste år, vil han ikke gøre noget for at få omstødt loven. Hans begrundelse var oven i købet den samme, som den ultrakonservative præsident Antonio Saca gang på gang har brugt: ”Vi skal ikke ribbe op i gamle sår”, skriver det salvadoranske nyhedsbrev El Faro.

Til det siger Ovidio González, talsperson for den katolske kirkes juridiske kontor: – De siger, vi ribber op i gamle sår fra krigen, hvis amnestiloven bliver omstødt. Det er ikke sandt. Sårene er aldrig lægt, en amnestilov heler intet. Politikerne skulle spørge ofrene på begge sider om, hvad de mener.

– Amnesti – loven var ikke en del af fredsaftalen, oplyser David Morales, koordinator i menneskerettighedsorganisationen FESPAD. Den blev vedtaget 20. marts 1993, fem dage efter at Sandhedskommissionen offentliggjorde sin rapport om forsvindinger, mord og tortur, begået af regeringsstyrkerne under borgerkrigen.

Højesteret afgjorde imidlertid i 2002, at dele af loven er i strid med grundloven, der siger, at ingen amnesti-lov kan omfatte en siddende regering og dens funktionærer. I det virkelige liv fik den dom dog ikke konsekvenser for de ansvarlige for overgrebene.

Alicia de Garcia fra Comadres, en organisation af pårørende til forsvundne, kommenterer: – Jeg har bedt om retfærdighed i 30 år… i 30 år har jeg forsøgt at få at vide, hvorfor mine to brødre og min søn blev dræbt. I 30 år har jeg bedt om at få at vide, hvor deres lig er. Under krigen var det umuligt at opnå retfærdighed. Derefter er amnesti-loven blevet brugt som undskyldning for, at vi ikke kan få sandheden at vide.