Farverne bringer os tættere på fortiden

1978: Flygtninge fra Vietnam går i land i Malaysia.


Foto: UNHCR/Kaspar Gaugler
Laurits Holdt

22. juni 2022

For at få den bedste oplevelse af de farvelagte billeder, bør du se dem på en computerskærm.

Der er nu flere end 100 millioner fordrevne i verden, og det er rekordmange. Men store flygtningekriser er på ingen måde noget nyt.

FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, har været i arkiverne, hvor de har udvalgt 12 billeder af flygtninge fra 1940erne til 1980erne. Dem har den brasilianske kunstner Marina Amaral farvelagt, så vi kan se fortiden med friske øjne.

Marian Amaral er ekspert i at farvelægge sort-hvid billeder, og hun har brugt adskillige timer på hvert eneste af billederne. For at få de farvelagte billeder til at se så naturlige ud som muligt, tager hun de kunstneriske briller på. Hun forsøger at ramme farver og nuancer, der giver mening i forhold til omgivelserne, den historiske kontekst og den generelle stemning på billederne.

Hun mener, at det sort-hvide distancerer de fleste af os fra den virkelighed, der skildres på billederne, selvom det er ubevidst. Ved at farvelægge de historiske fotos, kan man mindske eller fjerne en følelsesmæssig barriere – og gøre det nemmere at forholde sig til emnet eller personen. Og det ændrer vores forståelse af historien.

Her er de 12 udvalgte fotos. Ved at trække i stregen midt på billederne kan du se den oprindelige version til venstre og den farvelagte version til højre.


Fordrevne efter Anden Verdenskrig står i kø for at komme til for eksempel Canada, Storbritannien eller lande i Sydamerika.


En etnisk tysk familie, der blev fordrevet fra Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig. Billedet er formodentlig taget i en lejr nær Bremen i 1949.


Flygtninge fra Ungarn på vej til Schweiz i 1956.


Algeriske flygtninge i Tunesien i 1959.


Flygtninge fra Angolas frihedskrig i 1967-1969, der har fundet sikkerhed i Botswana.


Flygtninge fra Rwanda i Uganda, 1964.


Assyriske flygtning i Libanon i 1969. Assyrerne er en fortrinsvis kristen etnisk gruppe, der boede i Iran, Irak, Syrien og Tyrkiet. Mange af dem blev tvunget til at flygte endnu engang, da borgerkrigen i Libanon brød ud i 1975.


Medlemmer af det asiatiske samfund i Uganda på flugt fra Idi Amis styre. Her ankommer de med SAS-fly til Wien i 1972.


Medlemmer af den græske befolkning på Cypern, som flygtede da Tyrkiet invaderede den nordlige del af øen (som svar på et militærkup i Grækenland) i 1974.


Kvinde fra Tchad, som flygtede fra en væbnet konflikt i 1979. To år senere venter hun på at blive sendt tilbage fra Cameroun, hvor hun og tusinder af andre havde søgt tilflugt.


Flygtninge fra Laos i Argentina i 1983.


Vietnamesiske flygtninge går i land i Malaysia i 1978.