Flere danske soldater til FN-mission i Mali

Laurits Holdt

Regeringen vil skrue op for det danske bidrag til FN's fredsbevarende styrke i Mali, MINUSMA.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) oplyste fredag, at regeringen ønsker at Danmark skal bidrage med 30 soldater fra specialstyrkerne, et Hercules transportfly og op til 15 ekstra officerer til missionens hovedkvarter. Det skriver TV2.

Den militære del af FN-missionen ledes af den danske generalmajor Michael Lollesgaard. Det danske bidrag består desuden af livvagter for Lollesgaard og 15 officer, der arbejder i missionens hovedkvarter.

Ifølge TV2 skal transportflyet være udsendt i op til seks måneder og soldaterne i op til otte måneder.

Ikke hvad FN ønskede sig

Det annoncerede bidrag ligger et stykke fra det som FN for kort tid siden  anmodede Danmark om. FN ønskede sig panserede lastbiler og 250 soldater med erfaring i transport i farlige områder i det nordlige Mali, hvor man f.eks. kan støde på vejsidebomber. Det har forsvaret en del erfaring med fra Afghanistan.

Læs også: FN beder Danmark sende soldater til Mali (22.10.2015)

Transport er en af FN-styrkens svagheder. Mange af de lastbiler, som den bruger i dag er nedslidte og er ikke udstyret til at kunne modstå vejsidebomber.

Hvordan det danske transportfly og specialtropper passer ind i FN-missionens planer foreligger der endnu ikke oplysninger om.

“En perifær konflikt”

Det er Folketinget, der skal vedtage at sende flere soldater til Mali og forslaget møder ikke begejstring i alle partierne.

De Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov siger til TV2, at hans parti vil overveje at stemme imod. Han mener, at konflikten i Mali er en perifær konflikt og at det danske forsvar skal koncentrere sine ressourcer i Irak og Syrien.

Også Dansk Folkeparti er skeptiske overfor at sende danske soldater til Mali. Til TV2 har partiets udenrigsordfører Søren Espersen tidligere sagt, at han anser opgaven for at være for farlig til at danske soldater skal deltage.

Og missionen er farlig. Det er en af de FN-missioner, hvor flest soldater er blevet dræbt og alene siden Michael Lollesgaard overtog kommandoen i marts er der blvet dræbt flere end 50 FN-soldater i landet.