Palæstinenserne i Gaza, Vestbredden og Østjerusalem lever under en brutal militær besættelse, som den Internationale Domstol i Haag har betegnet som ulovlig og som derfor skal ophøre.
“Det er ikke noget som menneskeretseksperter eller FN eller civilsamfundsorganisationer erklærer. Det er den højeste domstol i verden, der har udtalt, at besættelsen skal stoppe og bosættelserne fjernes,” siger den italienske jurist og FN’s særlige rapportør for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder, Francesca Albanese. En FN-rapportør er en uafhængig menneskeretsekspert, som påtager sig at undersøge og rapportere om særlige situationer.
Palæstinenserne kan ikke have et liv i den smule, der er tilbage af de palæstinensiske områder, fordi Israel fortsætter med at annektere flere og flere områder og med at fordrive palæstinenserne, siger Francesca Albanese, da Globalnyt taler med hende i København.
“Selvfølgelig modsætter palæstinenserne sig det,” siger hun og skynder sig at understrege, at det på ingen måde retfærdiggør angrebet på Israel den 7. oktober 2023. Det kan ikke retfærdiggøres at angribe civile.
Men Danmark og andre lande er forpligtede til at arbejde for at få afsluttet den ulovlige besættelse, og især til ikke at støtte og bidrage til ulovlighederne. Det er særligt slemt nu, da hun selv og 30 andre rapportørs og mange menneskeretsspecialister og lande vurderer, at Israel begår folkedrab.
Så Danmark bør revurdere alle sine forbindelser til Israel – de diplomatiske, politiske, økonomiske, militære, strategiske og forskningsrelaterede. Først og fremmest skal man ikke sælge våben til et land, som begår overgreb, som kan være folkedrab.
“Derfor er det meget betænkeligt, hvad Danmark foretager sig. Og der er mange andre lande, der har samme holdning. De siger, at de er støtter og forsvarere af Folkeretten. Men de gør ikke, som de siger. Og det gælder desværre også Danmark, som bliver ved med at handle våben med Israel, og som faktisk ikke har gjort noget for at gavne palæstinensernes ret til selvbestemmelse,” siger Francesca Albanese til Globalnyt.
FN-rapportøren peger på, at Danmark i en sag mod Myanmar, har talt for, at man kan betegne det, Rohingyaerne blev udsat for i Myanmar, som folkedrab. Men i forhold til palæstinensernes situation er Danmark ikke bare tilbageholdende, det tager slet ikke stilling.
Til grin at mærke bosætter-varer
Den usædvanligt åbenmundede (“det er fordi, jeg er kvinde og fra Syditalien”, som hun selv udtrykker det) jurist har mødtes med politikere og trukket fulde huse til tre store møder i København og Aarhus, arrangeret af en masse civilsamfundsgrupper og NGO’er – dansk-palæstinensiske, jødiske og adskillige små og store udviklings- og menneskeretsorganisationer.
Men når du siger, at vi skal tage vores forhold til Israel op til revision, hvad indebærer det så? At vi skal lade være med at købe varer fra bosætterne eller fra Israel i det hele taget?
“Bosættelserne er ulovlige. Det er jo til grin, at EU efter lang tid er nået frem til at man kan mærke varer fra bosættelserne. Man skal overhovedet ikke lukke sådanne varer ind på markedet. Vi holdt Sydafrika ansvarlig for apartheid, hvorfor skal vil ikke holde Israel ansvarlig for det samme. Det er på høje tid at indføre sanktioner mod Israel,” siger hun.
Men, når det gælder Israel, så tøver vi i Europa. Der er politiske og økonomiske interesser i klemme, og også kulturelle. Især de europæiske regeringer føler israelerne næsten er en del af os. De er hvide, ikke arabiske, ikke muslimske. Og vi kan lide den israelske fortælling om, at de er den vestlige civilisations yderste front, siger hun.
Vi holdt Sydafrika ansvarlig for apartheid, hvorfor skal vil ikke holde Israel ansvarlig for det samme. Det er på høje tid at indføre sanktioner mod Israel
Francesca Albanese, FN’s særlige rapportør for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder
Kunne man forklare europæernes forkærlighed for Israel med dårlig samvittighed fra 2. Verdenskrig i stedet for en eller anden form for racisme?
“Jeg troede i mange år, at det var grunden. Men det hænger ikke sammen. Europæere og deres efterkommere har begået mange folkedrab rundt omkring i verden uden at blive ramt af en sådan dårlig samvittighed. Jøderne blev ringeagtet i Europa længe efter afslutningen på 2. Verdenskrig. Og i sidste ende er det jo palæstinenserne, der har betalt prisen. Jeg tror, det bliver brugt som undskyldning for at støtte Israel, og at den virkelige grund er de kulturelle, økonomiske og politiske interesser,” siger hun.
Hvad angår de økonomiske interesser, så har Israel en stor våben-industri med omkring 6.000 forskellige firmaer. Alle israelere er soldater, og især den militære efterretningsvirksomhed er blevet en stor forretning. Landet producerer masseovervågnings- og kontroludstyr, som det sælger til hele verden. Eksempelvis droner, som EU’s grænseagentur Frontex bruger til at overvåge Middelhavet, eller Pegasus, der kan installeres på mobiltelefoner.
Francesca Albanese understreger, at der er så mange sager undervejs ved den Internationale Domstol, ved Den Internationale Straffedomstol og ved nationale domstole, at man har fået forskellige former for foreløbige udtalelser og vurderinger, at der er udstedt arrestordrer, at man i regeringskontorerne og i de europæiske befolkninger må tage sagerne alvorligt. Sagerne handler især om besættelsen, anklagerne om apartheid-styre og folkedrab. De viser også, at nu kører retsmaskineriet altså. Det kører langsomt, men det kører.
Hun opfordrer til, at man anlægger flere sager, som for eksempel den, tre organisationer – Oxfam, Action Aid og Amnesty International – har rejst i Danmark.
Diskretion har ikke flyttet noget, så hun prøver ny tilgang
Som sagt er Francesca Albanese mere åbenmundet end de fleste af sine kollegaer.
Hun understreger, at hun efterfølger en perlerække af superdygtige menneskeretsjurister på posten, som har været mere diskrete, og som ikke er lykkedes med at rykke på noget som helst. Så hun har valgt at være mere åben.
Men hvad med alle beskyldningerne om, at hun er anti-semitisk, pro-palæstinensisk, aktivistisk, bare ikke dygtig, utroværdig.
“Jeg er aldrig blevet angrebet for at have lavet fejl i mine rapporter eller vurderinger. Det er en form for karaktermord, kritikerne prøver at udsætte mig for, når jeg gør mit arbejde. Upartiskhed må ikke føre til ligegyldighed eller uvidenhed. Folk bliver nødt til at forstå hvordan det er at leve under besættelse. Israelske soldater i sammenslutningen Breaking the Silence har åbent fortalt, hvordan de piner palæstinenserne for at kue dem eller få den til art flytte.”
“At sidde i sin sofa i smukke København og fordømme mennesker, når man ikke kan se under overfladen, det er arrogant. Jeg beder jer bare om at kigge ærligt på kendsgerningerne og dømme ud fra det,” siger Francesca Albanese, FN’s særlige rapportør for de besatte palæstinensiske områder.