Gazas økonomi er på randen af kollaps

gaza
Forfatter billede

Gazas bruttonationalprodukt (BNP) er blevet halveret siden 2007, hvor den islamistiske Hamas-bevægelse kom til magten i den palæstinensiske enklave, hvorpå Israel strammede sanktionerne.

Områdets BNP ville i dag være fire gange højere, hvis der ikke var konflikt og blokader fra Israels side.

Det er nogle af konklusionerne i en ny rapport fra Verdensbanken, der bliver præsenteret på en international donorkonference i Bruxelles onsdag.

Rapporten viser også, at arbejdsløsheden i Gaza er den højeste i verden med 43 procent. Særligt blandt de unge er tallet alarmerende højt: over 60 procent af dem har ikke noget arbejde.

”Tallene for arbejdsløsheden og fattigdommen i Gaza er meget foruroligende, og de økonomiske udsigter er bekymrende. Det nuværende marked i Gaza kan ikke tilbyde jobs, og det efterlader en stor befolkning i desperation, særligt de unge,” siger Steen Lau Jørgensen, der er Verdensbankens direktør for Vestbredden og Gaza.

Israels bombardement i 2014 kan mærkes på økonomien og levestandarden i Gaza, hvor eksporten er stor set ikke-eksisterende og produktionen er faldet med op mod 60 procent.

Og den fortsatte israelske blokade blokerer for, at indbyggerne i Gaza kan have håb om bedre tider.

”Økonomien kan ikke overleve uden at være forbundet til verden udenfor,” siger Steen Lau Jørgensen i en pressemeddelelse forud for udgivelsen af rapporten.

Økonomien skudt i sænk

Gazas reelle BNP er i dag kun nogle få procent højere end for 20 år siden, i 1994.

I den samme periode menes befolkningstilvæksten at være steget med omkring 230 procent.

Det betyder, at indkomsten pr. indbygger i Gaza i dag er 31 procent lavere end i 1994.

Samtidig har sidste års krig kostet 460 millioner dollars, svarende til 3 milliarder kroner.

Byggeriet, landbruget og el-sektoren er blandt de hårdest ramte. Her er produktionen faldet helt op til 83 procent, mens andre sektorer har oplevet en nedgang på omkring 50 procent.

Gazas sønderskudte økonomi kan også mærkes på budgetterne i Det Palæstinensiske Selvstyre, der bruger 43 procent af sine midler på Gaza, mens kun 13 procent af indtægterne kommer fra den isolerede enklave.

Børn har posttraumatisk stress

Befolkningen i Gaza har kun ringe adgang til basale ydelser som elektricitet, vand og kloakering, lyder det i Verdensbankens rapport.

Næsten 80 procent af palæstinenserne i Gaza modtager en eller anden form for social ydelse, og næsten 40 procent af dem lever stadig under fattigdomsgrænsen.

Selv om den sociale situation er chokerende, tegner de ikke et fyldestgørende billede af de vanskelige forhold, Gazas indbyggere lever under, siger Steen Lau Jørgensen.

”Det er endnu mere chokerende, at virkeligheden er, at de fleste af Gazas 1,8 millioner indbyggere er begrænset til et område på 160 kvadratkilometer og ikke må rejse uden for dette område uden tilladelse,” siger han.

Ifølge Center for Mind-Body-Medicine, der har hjemme i Washington, viste op mod hvert tredje barn i Gaza tegn på posttraumatisk stress allerede inden krigen i 2014.

”I dag er det endnu flere,” siger Steen Lau Jørgensen.

FN: Stop bosættelser

En anden rapport fra FN advarer om, at hvis den nuværende situation fortsætter, vil det ”uundgåeligt føre til en fortsat udhuling af leveforholdene for både palæstinensere og israelere og vil undergrave sikkerheden og stabiliteten for alle”, skriver Palestine News Network (PNN).

Rapporten gentager tidligere FN-opfordringer til Israels nye regering om at vise, at den stadig er forpligtet på at arbejde hen mod en tostatsløsning.

Blandt andet bør Israel stoppe udvidelsen af de bosættelser, det internationale samfund har kendt i strid med folkeretten, lyder det ifølge PNN i rapporten fra FN.

Den konkluderer desuden, at også den økonomiske og sikkerhedsmæssige situation på den besatte Vestbredden fortsat er i forværring. Det samme gælder i Østjerusalem.