Tid: 20/02/2020 20:30 til 20/02/2020 20:30

Sted: Loppen, Christiania, København

Arrangør: N/A

Gnawa-fusion kan opleves i København

Den fabelagtige kvartet Majid Bekkas & Magic Spirit Quartet med blandt andre den marokkanske gnawamester, Majid Bekkas, og danske Stefan Pasborg på trommer, kan opleves på Loppens herligt intime scene om to uger. Koncerten kommer i kølvandet på det spritnye album, Magic Spirit Quartet, som allerede har fået rosende ord med på vejen flere steder og som blev belønnet med karakteren 5 glober i Globalnyt. Koncerten på Loppen er led i en tur rundt i Skandinavien, hvor ensemblet over de seneste år har oparbejdet et ry som en karismatisk koncertattraktion.

Majid Bekkas er en autentisk mester indenfor den marokkanske gnawatradition, som både handler om natlige ceremonier, hvor ånder og islamiske “helgener” påkaldes og folk går i trance, og simpelthen er en voldsomt medrivende musik med nogle af de samme vestafrikanske rødder som The Blues. Ligesom historien er den samme, for gnawa-folket er – som den senegalesiske instruktør, Omar Daoue, sagde til Globalnyts kulturredaktør, Torben Holleufer, en gang i Dakar: “de eneste slaver, der blev eksporteret til Afrika”. Og han tilføjede: “Og de bevarer i dag gennem deres specielle lila-uddrivelsesritual den kultur, som vi er ved at glemme i Vestafrika”.

Majid Bekkas blev lært op hos en mester hjemme i Salé, som er tvillingeby med hovedstaden Rabat. Han er dog også uddannet på konservatoriet og har i en lang årrække lavet fusioner af gnawa og jazz, ikke mindst er han glad for afrobeat og inkluderer ofte kompositioner af Fela Kuti i sit repertoire, hvor han bruger en specialfremstillet gimbri-bas, som har samme strengeføring og gribebræt som en almindelig bas, men også har lydkassen med skindet fra en dromedars hals strakt ud over, som det er tilfældet med den traditionelle gimbri.

Majid har haft forskellige grupper, men de seneste år har det ofte været i tæt samarbejde med danske Stefan Pasborg, som er en af vores ypperligste bag trommerne og blev blandt andet for et par år siden med sin mentor Alex Riel modtager af den prestigefyldte Ken Gudman Pris.

Forvent et brag af en koncert, hvor de to spiller forbilledligt op mod hinanden, mens trompetisten fra Stockholm, Goran Kajfeš og den ligeledes svenske keyboardspiller, Jesper Nordenström, leverer tonale farver af højeste kaliber.

Koncerten er en del af Vinterjazz-festivalen. Køb billet her