Kampen om slangen: Israel vil beskytte den palæstinensiske hugorm

Den palæstinensiske slange er en omstridt figur i Mellemøsten.
Foto: Stümpel N, Joger U via Wikimedia Commons
Thomas Jazrawi

17. januar 2023

Israel vil beskytte den palæstinensiske hugorm. Det har de israelske myndigheder oplyst til sekretariatet i CITES, den internationale konvention, der skal hindre handel med truede dyr.

Det kan lyde ganske uskyldigt, men den særlige hugorm er allerede et følsomt emne for de stridende parter i Mellemøsten. Der har nemlig tidligere været ballade om slangen med det latinske navn Vipera palaestinae.

Læs også: Godt nyt til hajerne og ballade om elefanterne

I 2018 blev den således efter en afstemning kåret som Israels nationalslange. Ved den lejlighed lød det, at navnet på slangen er “Israels hugorm” på hebræisk. Det vakte vrede i Palæstina, som klagede til FN-sekretariatet for biodiversitet. Palæstinenserne beskyldte Israel for at stjæle landets naturarv. Det synspunkt uddybede en naturekspert dengang til mediet Al-Monitor.

“Den palæstinensiske slange blev opdaget i Palæstina i 1938 under det britiske mandat. Det er ti år, før staten Israel blev grundlagt. Den østrigske forsker Franz Werner gav den det universelt anerkendte latinske navn, Diaboia paleestinae,” udtalte Imad al-Atrash fra Palestine Wildlife Society.

Hun mener, at Israel forsøger at fjerne palæstinensernes identitet ved at give deres arv og historie en israelsk identitet.

“Det er ikke første gang, at Israel stjæler et nationalt palæstinensisk symbol, der udtrykker palæstinensisk biodiversitet og arv. Israel har tidligere udpeget oliventræet som sit nationaltræ og falafel som en nationalret,” siger hun.

Om der bliver ballade om Israels forslag om at inkludere slangen på CITES’ Liste III, vil tiden vise. Det er op til verdens nationer under CITES-konventionen at træffe beslutninger om, hvilke arter, der skal beskyttes mod international handel. CITES holder beslutningsmøder hvert tredje år, og det seneste foregik i Panama i efteråret.