Klimaændringer er skyld i tørke, oversvømmelser og naturkatastrofer, men der er muligvis også en sjælden god bivirkning af den globale opvarmning.
De er nemlig årsag til, at den frygtede tsetseflue er ved at uddø i den zimbabwianske Zambesidal, viser et nyt studie ifølge flere medier.
Studiet, som er baseret på 27 års data, konkluderer, at der har været et markant fald i bestanden af de små insekter i området, skriver mediet ZimLive.com.
Det skyldes de højere temperatur, der følger af klimaforandringer.
Tsetsefluen er frygtet for at kunne smitte med sovesyge (afrikansk sovesyge, trypanosomiasis), en potentielt dødelig sygdom.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS.
Kan måske trives i køligere egne
Undesøgelsen er foretaget i nationalparken Mana Pools, der er på UNESCO’s liste over verdensarv, og spørgsmålet om, hvorvidt resultaterne gælder for hele dalen ved den store Zambeziflod skal undersøges nærmere.
“Hvis effekten ved Mana Pools kan udvides til hele Zambezidalen, er overførslen af trypanosomes sandsynligvis blevet markant reduceret i denne varme, lavtliggende region”, siger Jennifer Lord, som har været hovedforfatter på studiet til ZimLive.com.
Til gengæld kan det betyde, at insekterne kommer til at trives bedre i køligere egne, der ligger højere, men også bliver hedere som følge af klimafornadringer, fortæller forskeren.
“Mens det er godt nyt for sygdomssituationen i Zambezidalen, kan stigende temperaturer have gjort nogle højere, køligere dele af Zimbabwe mere egnet for fluerne”, lyder det.
Gennemsnitstemperaturen er steget 0,9 grader i området siden 1975, og i november, den traditionelt varmeste måned, er den steget med 2 grader, ifølge studiet.