Konference i København om rehabilitering af torturoverlevere onsdag til fredag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvordan får man torturofre til at fungere i samfundet igen?

Mere end 25 års erfaring med rehabilitering af ofre for tortur er baggrunden for at Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) fra onsdag til fredag er vært for en stor international forskningskonference om emnet i København, skriver RCT i en pressemelding.

175 forskere og praktikere fra 30 lande vil med udgangspunkt i tilgængelig viden og erfaring diskutere, hvordan ofre for tortur og organiseret vold bedst bringes på fode igen (rehabiliteres).

Konferencen arrangeres i samarbejde med Videnscenter for Transkulturel Psykiatri på Rigshospitalet. Den er bygget op om foredrag og workshops, der under ledelse af førende eksperter fokuserer på forskellige aspekter af processen med at rehabilitere ofre for tortur og organiseret vold.

Det vil bl.a. blive diskuteret, hvordan man i første omgang vurderer torturoverlevernes mentale og fysiske tilstand, herunder posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) og kronisk smerte.

Andre workshops vil drøfte, hvordan man drager torturoverlevernes familier ind i rehabiliteringen, og hvordan man sikrer torturoverlevernes sociale integration.

RCT lancerede i april en feltmanual i rehabilitering, der er tænkt som en praktisk vejledning for lægfolk og sundhedspersonale i felten på forskellige faglige niveauer – populært sagt en ABC i rehabilitering af ofre for tortur og organiseret vold.

Feltmanualen, der er den første af sin slags på torturbekæmpelses-området, vil i en særlig workshop blive evalueret.

– Vi har i vores internationale arbejde kunnet spore stor mangel på sikker viden om rehabiliteringen af torturoverlevere. Det kræver stærkere fokus på evidens – på, hvad vi ved virker, snarere end hvad vi tror virker. Det er både feltmanualen og den internationale konference med til at kortlægge, siger direktør for RCT, Bengt H. Sjölund.

Københavns Rådhus er i anledning af konferencen vært for en reception 3. december kl. 18 på Rådhuset. Her vil Kennedy-Selskabet overrække Mænd af Mod-prisen for 2008 til RCT.

Konferencen holdes i Forsikringens Hus, Amaliegade 10 i København.

Den er overtegnet, men interesserede journalister, der vil følge hele eller dele af programmet, er velkomne.

Yderligere oplysninger hos direktør Bengt H. Sjölund, RCT, tlf. 33 76 06 00 eller koordinator Tue Magnussen, RCT, mobil 22 44 43 95.