Lad det gro: Træ-miraklet i verdens mindst udviklede land

Selvom Niger ligger på grænsen til Sahara, er der potentiale for trævækst i især landets sydlige egne. Træerne holder på jorden og fugt og bidrager til større høstudbytte.


Foto: Daniel Berehulak/Getty Images
Gerd Kieffer

16. maj 2022

Niger er ikke bare verdens mindst udviklede land – det er også et af de mindst grønne. Gennem årtier er træerne i landet, der ligger i Sahel-bæltet, klemt mellem Sahara og savanne, langsomt forsvundet. Ædt op af tørke. Fældet for at give plads til marker eller for at blive til brænde til bål.

Men nu er der en forandring i gang, skriver National Geographic i en længere feature om Nigers træ-mirakel.

I den sydlige Maradi-region på grænsen til Nigeria er mindst 200 millioner træer, fordelt over et areal svarende til Danmarks størrelse, groet op. Træerne er altså ikke plantet, men har fået lov at vokse naturligt af lokalbefolkningen, der til gengæld har oplevet, at deres jorde er blevet mere frugtbare og set deres høstudbytte stige.

For træerne holder ørkenen på afstand, beskytter spirende afgrøder mod vind og vejr, og deres faldende løv gøder jorden og holder den fugtig. 

Sarah Wilson, post.doc. inden for skovforskning ved University of Victoria i Canada kalder Niger ”en virkelig inspirerende historie”.

”Det er den form for genskabelse (af skov, red.), vi ønsker – den spredte sig bare fra bonde til bonde,” siger hun til naturmediet.

Femdoblet hirsehøst

At give træerne lov til at gro har taget tid om at bundfælde sig, for i årevis har automatreaktionen været at fælde dem. Udviklingen har, som Wilson påpeger, været organisk og langsomt spredt sig.

For den 45-årige bonde Neino er forandringen slående. Da han var barn, voksede der blot et enkelt træ på hans families jord – nu vokser der adskillige akacietræer, frugttræer og buske. Hans hirsehøst er femdoblet, og både hans sorghum og jordnødder vokser også bedre.

Neino har taget det på sig at fortælle sine landsmænd om forandringen i sin hjemegn, så de kan blive inspireret til at gøre det samme. Nigers befolkning er lige nu på 25 millioner og står til at fordobles i løbet af de næste tyve år.

”Den eneste måde at brødføde Nigers voksende befolkning er ved at ændre systemet,” siger han.

Eller måske mere korrekt: At gå tilbage til det gamle system, den gamle måde at dyrke jorden på – sådan, som nigerske farmere dyrkede jorden, før kolonitiden satte gang i massiv skovrydning.

Læs hele den fascinerende historie – og se billederne – i National Geographic.