Ni af verdens ti mest oversete kriser er i Afrika

gettyimages-1157593695
En mor og hendes barn går forbi en ødelagt bil i en landsby i det sydvestlige Cameroun, der er præget af den på mange måder oversete konflikt i landet. Volden har sendt hundredtusinder på flugt fra deres hjem.
Foto: Giles Clarke/UNOCHA via Getty Images
Forfatter billede

12. juni 2020

Kun ét land er ikke afrikansk, når man lader blikket løbe ned over den liste over verdens glemte kriser, som Norsk Flyktninghjelp har sammensat.

Venezuela ligger ikke overraskende blandt de 10 lande, men ellers er de alle at finde på det afrikanske kontinent.

For andet år i træk topper Cameroun den triste liste. Landet er ramt af tre kriser på samme tid, påpeger den norske hjælpeorganisation: den militante islamistiske bevægelse Boko Haram angriber i nord, en voldelig konflikt udspiller sig i den engelsksprogede region i den vestlige del, og i øst kommer titusinder af flygtninge ind i landet fra Den Centralafrikanske Republik, som også er at finde højt oppe på listen over de glemte kriser i verden.

Landene i Sahel-regionen er igen år overrepræsenteret på listen. Det gælder både Burkina Faso, Mali, Nigeria og Niger, der alle er ramt af den vold, der har lammet hele regionen.

Niger og Burkina Faso er nye på listen.

Corona gør situationen værre
Forsøg på at løse konflikterne er ikke lykkedes, og internationale medier nævner knap nok, hvad der sker i de pågældende lande.

Desuden er der mangel på akut humanitær hjælp til indbyggerne i landene.

Samlet set rammer kriserne i Afrika millioner af afrikanere på flugt. Og alligevel bliver de ignoreret og nedprioriteret, lyder det fra Norsk Flyktninghjelps generaldirektør, Jan Egeland.

“Fremfor pengestøtte og engagement bliver disse dybe kriser mødt med diplomatisk og politisk handlingslammelse, forsvindende lidt mediedækning og en humanitær respons, som er svært mangelfuld,” siger Jan Egeland.

De 10 værste kriser vil formentlig blive yderligere forværret i de kommende måneder, fordi coronapandemien gør situationen værre for millioner af mennesker.

“Mere end nogensinde må vi vise solidaritet med de i verdenssamfundet, som er hårdest ramt, så virusset og de tiltag, der sættes ind for at hindre smitte, ikke forværrer de utålelige kriser, de nu står i,” siger Egeland.

Glemt af medier, politikere og donorer
Norsk Flyktninghjelp har sammensat listen over verdens mest oversete kriser ud fra, hvilke der ikke får international bistand, ikke har internationale mediers opmærksomhed og ignoreres både politisk og diplomatisk.

Cameroun scorer dårligt på alle kriterier. DR Congo får heller ikke meget mediedækning i betragtning af, hvor mange mennesker der er på flugt i landet, mener Norsk Flyktninghjelp, og i mange af de andre lande er mediedækningen også druknet i coronakrisen, mens den politiske krise i lande som Burkina Faso blot bliver værre.

De 10 mest oversete kriser ifølge Norsk Flyktninghjelp er:

  1. Cameroun
  2. DR Congo
  3. Burkina Faso
  4. Burundi
  5. Venezuela
  6. Mali
  7. Sydsudan
  8. Nigeria
  9. Den Centralafrikanske Republik
  10. Niger