Ny rapport: Big business på bistand

maersk_news_oeresund
Hele 11 procent af IFU's investeringer går til AP Møller Mærsk.
Foto: News Øresund (arkiv/CC)
Forfatter billede

Afrika Kontakts nyeste rapport, ”Big business på bistand”, sætter IFU under lup og kaster et kritisk blik på, hvordan IFU primært investerer dansk udviklingsbistand i store danske virksomheder, som i mange tilfælde underminerer en bæredygtig udvikling i udviklingslandene.

IFU er en statsejet institution, der i samarbejde med private virksomheder investerer i udviklingslande. Regeringen har siden 2016 givet IFU over 800 millioner kroner fra den danske udviklingsbistand.

IFU laver kommercielle investeringer, der skal give afkast, men det skal samtidig være projekter, der ikke ville kunne realiseres uden de ekstra penge fra staten. IFU’s formål er at ”bidrage til bæredygtig udvikling i udviklingslande og bidrage til realiseringen af FN’s Verdensmål”.

Det klinger dog hult, når man ser på, hvad IFU faktisk investerer i.

Svinebrug og oliekraftværker

Rapporten Big business på bistand viser, at mens FN’s klimapanel kalder til handling for klimaet nu, så investerer IFU i fem oliekraftværker og for 616 millioner kroner i industrielt svinebrug, der belaster klimaet voldsomt.

IFU’s udkast til en ny bæredygtighedspolitik, som ventes at blive vedtaget den 25 oktober, muliggør lignende investeringer i fremtiden – imens den svenske pendant til IFU, Swedfund, helt afviser at investere i fossile brændstoffer.

På trods af, at IFU har til formål at skabe lokal udvikling, så viser rapporten, at IFU primært støtter store danske virksomheder, som risikerer at udkonkurrere lokale selskaber.

11 procent af IFU’s egne investeringer går således til Danmarks største virksomhed, AP Møller Mærsk.

Download rapporten hos Afrika Kontakt.