Peru genoptager sag om tvungen sterilisation

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De peruanske myndigheder genoptager sag om tvangssterilisation af kvinder i 1990erne. Hidtil er sagen blevet syltet, men denne gang behandles den som en forbrydelse mod menneskeheden.

I anden halvdel af 1990erne blev op mod 300.000 kvinder i Peru steriliseret i et officielt program under daværende præsident Alberto Fujimoris regering.

Menneskerettighedsorganisationer i Peru hævder, at sterilisationerne ofte blev gennemført med pression og trusler fra myndighederne overfor kvinderne og deres familier, skriver den spanske avis, El Pais.

Udgangspunktet er en konkret sag om en 33-årig landbokvinde fra bjergene i departementet Cajamarca i det nordlige Peru.

Hun var mor til 7 børn, da hun i 1998 døde efter en sterilisations-operation.

Bagefter kom det frem, at hun og hendes familie før operationen havde været udsat for pres fra myndigheds-personer og trusler om fængsel.

Dengang var domstolene utilbøjelige til at tage sagen op, men det endte dog med et forlig, hvor kvindens efterladte fik erstatning.

Den Latinamerikanske Kommision for Menneskerettigheder, (Comisión Interamericana de Derechos Humanos), CIDH, mener at der er tusinder af tilsvarende sager og har presset på for at få bevis for, at det var regeringens politik og at der ikke var tale om isolerede tilfælde.