S-profiler går mod partilinje om modtagecenter i Rwanda

rasmus_prehn

Udviklingsminister (S) Rasmus Prehn


Foto: Pressefoto
Morten Scriver Andersen

13. oktober 2022

Seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer har over for Jyllands-Posten tilkendegivet, at de undlader at støtte op om partiets linje i forbindelse med modtagecentret i Rwanda. Den mest markante af de seks er fødevareminister Rasmus Prehn. Det er første gang, uenigheden i folketingsgruppen kommer til overfladen, skriver avisen.

Uenigheden er kommet frem i Jyllands-Postens kandidattest. Her har de seks folketingsmedlemmer, svaret “hverken-eller” til spørgsmålet om, hvor enige de er i følgende udsagn: “Asylsøgere, der kommer til Danmark, skal flyves til et modtagecenter uden for Europa, hvor deres asylsag skal behandles”.

De fem øvrige folketingsmedlemmer, der har svaret “hverken-eller” er Jens Joel, Mette Gjerskov, Birgitte Vind, Anne Paulin og Daniel Toft Jakobsen. Yderligere 12 S-kandidater til Folketingsvalget følger ikke partilinjen.

Udviklingsordfører Daniel Toft Jakobsen uddyber overfor Jyllands-Posten sit svar i kandidattesten. Han mener, at intentionen i Rwanda-planen er god, men er alligevel “skeptisk”.

“Jeg er i tvivl om, hvorvidt vi faktisk kan dæmme op for menneskesmuglere, hvis Danmark gør det her alene uden andre europæiske lande. Og så er der selvfølgelig også noget omkring nogle forhold i Rwanda, hvor vi i hvert fald har brug for at blive klogere,” siger Daniel Toft Jakobsen, der også tidligere har stillet sig kritisk over for partiets udlændingepolitik.

Intet nyt om Rwanda-kontor

Regeringen fremlagde ved sidste valg i 2019 sine planer om at lave et modtagecenter for asylansøgere i det østafrikanske land for at sætte en stopper for menneskesmuglere. I august oplyste Udenrigsministeriet, at man ville etablere et kontor – ikke en ambassade – i Rwanda. 

Kontoret skal bemandes af to diplomater, der skal referere til den danske ambassade i nabolandet Uganda. Ifølge regeringens planer skal projektkontoret være oppe at køre i anden halvdel af 2022, men der er på nuværende tidspunkt intet nyt kommet ud – ikke engang om stillingerne er blevet besat.

Læs også: Nyt kontor i Rwanda lugter af valgflæsk

I september var udviklingsminister Flemming Møller Mortensen og integrationsminister Kaare Dybvaad på officielt besøg i hovedstaden Kigali. Det mundede ud i en officiel fælles erklæring om, at Danmark og Rwanda nu forhandler om at oprette et modtagecenter i det afrikanske land. 

Erklæringen skabte yderligere reaktioner blandt Socialdemokratiets støttepartier. Radikale Venstre havde i forvejen slået fast, at de ville vælte regeringen, hvis den gennemfører Rwanda-planerne. Efter den fælles erklæring skærpede partiet linjen, så de radikale efter valget end ikke vil kunne støtte en regering, der fortsat arbejder for asylcenteret i Rwanda.

SF, Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet arbejder alle mod Rwanda-planerne. Til gengæld tegner der sig et stort flertal i Folketinget for, at asylcentret skal realiseres, da samtlige borgerlige partier med undtagelse af Moderaterne støtter planerne.