2.200 virksomheder og enkeltpersoner fra 66 lande betalte bestikkelse for at handle med Saddam Hussein. Sammen med illegal salg af olie fik regimet udbetalt omkring 76 milliarder kr. uden om FNs olie-for-madprogram.
Inden for selve FN-programmet lykkedes det Saddam Hussein at stikke 11 milliarder kroner til side.
Det siger en rapport, der er udarbejdet af en FN-undersøgelseskomité under ledelse af USAs tidligere centralbankchef Paul Volcker, rapporterer flere nyhedskilder torsdag.
Rapporten kritiserer kraftigt FN og Sikkerhedsrådet for ikke at have grebet ind over for den omfattende svindel, der bidrog til at skæppe i Saddams pengekasse uden om FNs kontrol.
Det lykkedes til en vis grad for olie-for-mad-programmet at hjælpe de almindelige irakere, men det berigede også Saddam Hussein-regimet, som bestemte, hvilke firmaer, der skulle tilgodeses med kontrakter og tog sig betalt for det.
Olie-for-mad programmet var et projekt til 396 mia. kroner, som blev udarbejdet i 1996 og sluttede i 2003. Programmet skulle gøre det muligt for Irak at købe mad, medicin og andre humanitære fornødenheder med indtægterne fra oliesalg uden at bryde de sanktioner, der var indført efter invasionen i Kuwait i 1990.
Danske virksomheder solgte varer for godt 3 miliiarder kr. til Irak. 21 danske virksomheder er havnet i søgelyset for at have udbetalt bestikkelse eller returkommission til Saddam Husseins regime i forbindelse med FNs humanitære olie for mad-program.
Blandt de 21 er navne som Maersk, Novo Nordisk og F.L. Smidth. I 17 af de 21 tilfælde – blandt dem de 3 nævnte – oplyser komiteen at have håndfast dokumentation for betalingerne i form af kontrakter, hemmelige bilag til kontrakter og bankoverførsler
Ifølge rapporten var det bestikkelse i forbindelse med humanitære kontrakter, der var Saddam-regimets største indtægtskilde inden for FN-programmet, nemlig omkring 9 milliarder kr. Dertil kom så 2 milliarder kr. i forbindelse med ulovlig overpris for oliesalg.
Men den største indtægtskilde i perioden for den irakiske ledelse var ifølge rapporten oliesmugleri uden for programmet. Det indbragte efter rapportens oplysninger regimet 66 milliarder kr.
Komiteen er nået frem til, at bestikkelse og returkommission helt åbent blev krævet af irakerne, da programmet var 3 år gammelt. Og det hedder i Volckers undersøgelse, at selv om FN-embedsmænd og Sikkerhedsrådet blev informeret, blev der ikke gjort meget ved sagen.
Læs hele FN-rapporten på www.iic-offp.org/