Udtalelse af udviklingsministeren om 92-gruppens analyse af Danmarks brug af CDM
92-gruppen (en kreds af danske miljø-organisationer) har den 27. oktober under titlen “For meget fokus på penge og for lidt miljø” udgivet en kritisk analyse af Danmarks brug af Kyoto-protokollens CDM- og JI-mekanismer til bekæmpelse af de globale udslip af drivhusgasser.
Ulla Tørnæs (V) siger i den anledning:
– Jeg hilser rapporten velkommen som et bidrag til diskussionen om de danske klimaprojekter. Det er et nyt område for bistanden, og jeg finder det derfor naturligt, sådan som 92-gruppen også efterlyser, at vi nu på baggrund af de første – og meget foreløbige – erfaringer går i gang med at udarbejde en egentlig strategi på området, så vi kan få etableret et mere solidt grundlag for den bistand, der er knyttet til CDM.
– Jeg har ved tidligere lejligheder understreget, at vi i denne sammenhæng ikke mindst må lægge vægt på, hvordan vi kan gøre indsatserne bæredygtige.
Baggrund:
I 92-gruppens analyse kritiseres Udenrigsministeriets/Danidas administration af CDM-bistanden (CDM: Clean Development Mechanism) for at mangle strategi og gennemsigtighed samt for at projekterne mangler bæredygtighed og fattigdomsorientering.
Udenrigsministeriet finder imidlertid, at analysen her er baseret på en gennemgang af et antal projekter, der alle befinder sig på et foreløbigt stade i den lange proces, der leder frem til en godkendelse i den internationale CDM bestyrelse.
Projekterne er på dette tidlige tidspunkt i processen derfor ofte kun beskrevet i korte termer. Dette betyder, efter Udenrigsministeriets opfattelse, at man ikke ud fra materialet kan trække de meget håndfaste konklusioner, som 92-gruppen drager.
Bæredygtighed er et krav i udviklingen af et CDM-projekt. De internationale procedurer fastsætter, at det enkelte værtsland selv vurderer bæredygtigheden i hvert enkelt projekt.
Det betyder imidlertid ikke, at Udenrigsministeriet ikke selv stiller krav til de enkelte projekter. Gennem træning og uddannelse samt bistand til projektudarbejdelse støtter Udenrigsministeriet netop CDM forberedelse i udvalgte lande for at fremme den størst mulige bæredygtighed i projekterne.
Rapporten kritiserer, at de danske bistandsmålsætninger for fattigdomsbekæmpelse ikke fremgår af arbejdet med CDM.
Projektudviklingen sker imidlertid i de fleste tilfælde under udnyttelse af erfaringerne fra arbejdet med den særlige miljøbistand, hvad der placerer CDM projekterne i en bistandssammenhæng, hvor Danidas generelle målsætninger, herunder naturligvis fattigdomsorienteringen, er gældende.
92-gruppen kritiserer, at der i forbindelse med aftaler om kvotekøb, ikke er fuld transparens (gennemskuelighed) med hensyn til bl.a. priser.
Her gælder imidlertid, at hensynet til varetagelsen af det offentliges interesser i kommercielle aftaler i nogle tilfælde kan gøre det nødvendigt at tilbageholde disse oplysninger. I modsat fald risikerer man, at stille det offentlige mindre fordelagtigt i kontraktforhandlingerne.
Udenrigsministeriet er samtidig enig i, at der på grundlag af de første konkrete erfaringer med CDM-projekter er behov for en egentlig strategi på området og for retningslinjer for, hvordan indsatserne fremover skal tilrettelægges.
Læs også telegrammet “Rapport: Regeringen svigter mennesker og miljø i sin klimastrategi” i rubrikken Dansk bistand, under dato 27.10.05.