Ukendt partikvinde ny svensk bistandsminister

Redaktionen

Det blev en efter eget udsagn “totalt overrasket” og relativ ukendt partisoldat, som torsdag fik budet om at blive Sveriges nye bistandsminister i statsminister Göran Perssons socialdemokratiske mindretalsregering.

Hun afløser den kontroversielle Jan O. Karlsson som led i regeringsomdannelsen, der er en konsekvens af mordet i september på udenrigsminister Anna Lindh. Karlsson er nu svensk kandidat til formandsposten for FNs komité for migrationssager. Karlsson var både integrations- og bistandsminister. Nu deles posterne i 2.

Den nye bistandsminister, Carin Jämtin (39), sagde ja til jobbet efter få timers betænkningstid. Hendes eneste tøven skyldtes tvivl om, hvorvidt tilværelsen som minister, eller statsråd som det hedder i Sverige, kunne kombineres med rollen som mor for børnene Leopold på 6 og Sara på 4.

– Men så tænkte jeg, at jeg ville fortryde det resten af livet, hvis jeg sagde nej. At beskæftige sig med udviklingssamarbejde er jo en måde at virkeliggøre dele af den socialdemokratiske grundidé. Som socialdemokrat tror man på retfærdighed for alle mennesker på Jorden. Bistand er virkeligt et arbejde, der går ud på at jævne kløfter og indkomstforskelle ud, siger hun til partiavisen “Aftonbladet”.

Carin Jämtin har ikke så lidt at have sin optimisme i i forhold til om hun kan bemestre jobbet. Få, om muligt ingen, bistandsminister i Norden nogensinde møder med så mange forudsætninger for at kunne arbejde med og forstå udviklingsdramaet.

Hun er ganske enkelt vokset op med bistandsspørgsmål og Den 3. Verden fra barnsben. Begge forældre arbejdede for Sida (det svenske Danida) og Carin Jämtin boede som barn i Tanzania og som teenager et år i Zimbabwe.

Senere har hun selv arbejdet med bistandsspørgsmål i mange år. Først i partiet med Sydafrika-spørgsmål, og de seneste 7 år som sagsbehandler, derefter (fra 1999) bistandschef ved “Olof Palmes Internationella Centrum” i Stockholm – den by hvor hun er født og stadig bor.

I partiet har hun arbejdet som kasserer og sekretær i Det Socialdemokratiske Ungdomsforbund, SSU, og været forkvinde for Sveriges Ungdomsorganisationer.

På det kommunale plan har hun især beskæftiget sig med miljøspørgsmål og hun sidder i Stockholm-styrelsen for “Konsumentföreningen”. Som hun siger: – Jeg synes det er vigtigt med de små håndgribelige ting – såsom ordentlig datomærkning.

Nu bliver det langt større sager, hun skal lægge kræfter i, men hun var fredag relativ fåmælt om, hvor hun vil sætte ind: – Jeg har endnu ikke haft tid til at tænke så meget over det, men det er klart, at jeg vil arbejde for en god og effektiv bistandspolitik. Det er også opmuntrende, at bevillingerne til bistanden bliver sat kraftigt i vejret, sagde hun på en pressekonference fredag, hvor hun optrådte sammen med de øvrige nyudpegede ministre i regeringen, som ifølge statsministeren nu har lige mange kvindelige og mandlige ministre.

Det er allerede politisk besluttet, at Sverigs udviklingsbistand igen skal op på 1 procent af bruttonationalindkomsten. Målåret er 2006. – Det kræver samtidig, at kvaliteten i bistanden bevares, betonede Carin Jämtin.

Hun afløser den vel nok mest omstridte minister på posten til dato. Allerede den første dag i jobbet som ny integrations- og bistandsminister i 2001 kom det frem, at Jan O. Karlsson havde en gammel dom for spritkørsel. Den lå ganske vist 9 år tilbage, men den slags er en meget alvorlig sag i Sverige – som i Danmark.

Karlsson overlevede politisk, kun for at blive hvirvlet ind i nye sager. Flere fremtrædende socialdemokrater krævede hans afgang, da det blev kendt, at Karlsson havde ladet udenrigsministeriet betale et privat krebsegilde i hans hjem. Han tilbagebetalte de 3.700 sv.kr. til ministeriet.

I 2002 blev det afsløret, at Karlsson fik dobbelt løn, dels statsrådslønnen på 40.000 sv.kr. efter skat samt 80.000 sv .kr. i pension fra EU. Han valgte at skænke statsrådslønnen til Olof Palmes mindefond hver måned.

I 2003 talte Jan O. Karlsson over sig gang på gang. På en konference sagde han, at “nu må det være slut med alle homospørgsmålene”. Under en diskussion med den amerikanske sundhedsminister kaldte han præsident George Bush for “den der fandens Texas-gubbe”, og på et møde med Sidas personale udtalte han” Nå, hvad har vi så gjort for negrene i år?”

Intet under, at Karlsson ikke længere er minister. Carin Jämtin og de andre nye statsrødder tager over fredag d. 10 oktober.

Læs også “Svensk procentmål fortsat uklart – bistandsudspil fra Kristdemokraterna”. 26.09.03, under rubrikken International bistand i menuen ude til venstre