Hvis det stod til verdens næste generation af globale beslutningstagere ville kampen mod sult få absolut top-prioritet.
Efter at have gennemgået over 40 løsninger på 10 af klodens største udfordringer valgte Copenhagen Consensus 2008 Ungdomspanel, at distribuering af vitaminer til børn for at bekæmpe underernæring er den bedste investering til at forbedre verden.
Det frremgår af en pressemeddelelse torsdag fra Copenhagen Consensus Center.
Centret havde sat unge fra 37 lande i stævne for at gennemgå analyser på nogle af verdens største problemer og herefter rangordne de fremsatte løsningsforslag i hht. deres potentiale for at løse udfordringerne bedst muligt.
De unge, som kom fra lande som Kina, Indien, Sydafrika, Zimbabwe, Jordan, Japan, Rusland, Frankrig, England, Mexico, Nicaragua, USA, fik 30 præsentationer af internationale økonomer, der hver især viste gevinsten ved at investere i at gøre noget ved de enkelte problemer.
Det var herefter op til de internationale studerende at vurdere omkostningerne ved at gøre noget ved problemerne over for de fordele, der ville komme ud af indsatsen.
Med en gevinst på 17 kroner for hver 1 krone man bruger på at uddele vitaminer, kom indsatsen mod sult højest på listen.
– De unge har talt: Indsatsen mod underernæring er en yderst fordelagtig investering for verdenssamfundet – jeg håber verdens beslutningstagere lytter til dem, siger direktør for Copenhagen Consensus Center, Bjørn Lomborg.
Verdens unge var samlet i København i dagene 26-28. maj for at besvare spørgsmålet: ”Hvis du havde 75 milliarder US dollar ekstra til bekæmpe verdens store problemer, hvordan ville du så bruge dem?”
Svaret blev, at vitaminer havde førte prioritet, hvorefter behandling og forebyggelse af malaria og rent drikkevand blev henholdsvis nr. 2 og 3.
For malaria gælder, at for hver krone, der bruges på behandling og forebyggelse, får samfundet 20 kroner tilbage i besparelser på sundhedsudgifter, undgået dødsfald, større fremtidig indtjening osv.
Til sammenligning giver hver en krone investeret i at skaffe rent drikkevand til den milliard, som mangler det, over 3 kroner igen.
– Jeg mener der er et reelt og praktisk behov for Copenhagen Consensus tilgangen i verden, da den giver beslutningstagere et konkret værktøj til bedre at prioritere deres budgetter, siger deltager i Ungdomspanelet Annette Chinandu, Masters in Public Health, Zambia.
– For mig har det været en mulighed for at bringe flere tilgange sammen under ét. Det har været inspirerende at have forskere og studerende fra hele verden sammen – vi kommer fra forskellige baggrunde og har komplimenteret hinanden. Jeg har lært en masse, siger deltager i Ungdomspanelet Yálani Zamora, Master in Latin American Studies and International Economy, Nicaragua.
– De unge er nu godt rustet til at rådgive de globale beslutningstagere om, hvordan man bedst muligt hjælper verden, og jeg forventer, at (VK-regeringens) Afrikakommission får særdeles værdifuldt input til sit arbejde, siger Lomborg.
Ungdomspanelet er et sideløbende arrangement til Copenhagen Consensus 2008 Ekspertmøde, hvor 8 top-økonomer, heriblandt 5 nobelprismodtagere, rangordner løsninger til 10 af verdens største udfordringer.
De 10 globale udfordringer, der er udvalgt til Copenhagen Consensus 2008, er: Luftforurening, subsidier og handelsbarrierer, underernæring og sult, konflikter, terrorisme, global opvarmning, sygdomme, kloakering og rent drikkevand, uddannelse og kvinders levevilkår.
Resultatet bliver en liste med en lang række af løsninger, identificeret i 10 omfattende økonomiske analyser, prioriteret efter deres potentiale for mest omkostningseffektivt at løse de 10 udfordringer. Listen offentliggøres d. 30. maj 2008 kl. 10 i Moltkes Palæ i kølvandet på en uges præsentationer, diskussioner og prioritering.
Selve listen med de prioriterede løsninger sammensættes af et økonomisk ekspert panel, som mødes i København fra 25.-30. maj 2008 i Moltkes Palæ.
Yderligere oplysninger på www.copenhagenconsensus.com og hos presseansvarlig Tommy Petersen, e-mail [email protected] og tlf. 51 29 01 31