Verden rundt om kup, oversvømmelser og e-cigaretter

gettyimages-1234092214
For under to uger tiden var det en stor brand, der truede en af lejrene ved Cox Bazar. Nu er det regnen.
Foto: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
Kirsten Larsen

1. august 2021

Udsatte flygtninge i Bangladesh
Igen i år koster oversvømmelser og jordskred mennesker livet i den store flygtningelejr ved Cox’s Bazar i Bangladesh. Deutsche Welle skriver, at verdens største flygtningelejr, der huser omkring en million mennesker, er særligt udsat, fordi skoven er fældet, og bakkerne delvist udjævnet for netop at give plads til de mange mennesker.

I slutningen af ugen mistede mindst 22 mennesker livet, da regnen væltede ned over området og satte store dele af det under vand. Der er meget mere på vej.

Før i tiden har bakkerne opsuget en del af vandet, og træerne har holdt på jorden. Nu står huse og telte på sand, der er intet til at holde på hverken vand eller jord. Over 700.000 rohingyaer, et muslimsk mindretal i Myanmar, flygtede i 2017 fra forfølgelse og grove overgreb i hjemlandet til Bangladesh, til Cox’s Bazar, hvor der i forvejen boede et par hundrede tusinde.

Kystbyen Cox’s Bazars placering ved den Bengalske Bugt betyder, at den i forvejen var udsat for heftig monsunregn og voldsomme storme. Regnen er særligt voldsom i år, hvilket har udløst omfattende oversvømmelser i flygtningelejrene. De er overbefolkede, og mulighederne for at flytte flere beboere fra de værst ramte områder til de lidt mere sikre er små.

Regeringen i Bangladesh er begyndt at overføre 100.000 mennesker til øen Bhasan Char i den Bengalske Bugt. Her er faciliteterne bedre, men øen anses også for at være et risikoområde.

Tunesiens præsident Kais Saied modtog fredag den saudiske udenrigsminister Faisal bin Farhan Al Saud.


Foto: Tunisian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Twitter-manipulation i Tunesien
Mens den vestlige verden stadig spekulerer over, hvordan den skal tolke og reagere på præsidentens ganske populære magtovertagelse i Tunesien, ja så er influencere og andre i især de Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien i fuld gang med at sprede det glade budskab under hashtagget “Tunisians revolt against the brotherhood,” skriver Al Jazzeera.

Hashtagget voksede sig stort kort tid efter, at Tunesiens præsident søndag den 25. juli fyrede sin ministerpræsident og sendte parlamentet hjem i 30 dage.

Ennahdha-partiet med tilknytning til det Muslimske Broderskab er det største i Tunesien. Partiet har betegnet præsident Kais Saieds magtovertagelse som et kup, mens der i gaderne og på Twitter bliver udtrykt en ganske stor tilfredshed med præsidentens handling. I toppen af Saudi Arabien og i Emiraterne er der tilfredshed med både at se den demokratiske succeshistorie fra det Arabiske Forår falme, samtidigt med, at det går ud over broderskabet.

Al Jazeera citerer en undersøgelse af, hvorfra der bliver tweetet under netop netop det hashtag, og de fleste kom fra Saudi-Arabien og Emiraterne.

Vesten har mere end svært ved at finde sine demokratiske ben at stå på. Præsident Saied har med egne ord taget magten på grund af regeringens og parlamentarikernes manglende evne til at håndtere økonomien og Covid-19 pandemien og på grund af den omfattende korruption. Og han har tilsyneladende folkelig opbakning. Samtidigt har præsidenten lovet USA, at han ikke har i sinde at blive en ny diktator.

Den britiske avis The Guardian kommer med en skarp kritik af verdens gamle demokratier, der ikke helhjertet har støttet de demokratiske bevægelser og revolutioner i de arabiske lande. Vesten er mere optaget af terrorspørgsmål og stabilitet, end af hvordan folket og demokratiet har det. Derfor får de nye demokratier lov til at visne i økonomisk tørke, før de nogensinde har slået rod.

Protesterne mod kuppet i Myanmar fortsætter.


Foto: Yan Naing Aung/Anadolu Agency via Getty Images

Kupleder udnævner sig selv til premierminister i Myanmar
General Min Aung Hlaing, leder af kuppet i Myanmar i februar, har udnævnt sig selv til premierminister og forlænget undtagelsestilstanden med halvandet år fra februar 2022 til august 2023, skriver BBC.

Til gengæld lover generalen til den tid at afholde frie og retfærdige flerpartivalg. Men samtidig betegner han partiet NLD, National League for Democracy, som terroristisk og siger, at hans modstandere bevidst spreder Covid-19 i Myanmar. NLD’s leder, Aung San Suu Kuy, sidder stadig i husarrest.

Hundreder er døde i protesterne mod militærkuppet. Blandt demonstranterne har der ifølge BBC været en del medarbejdere fra sundhedsvæsnet, der stort set er faldet sammen under pandemien.   Ifølge generalen vil Covid-19 blive tøjlet med vaccinationer, længere ferier og det, han i en timelang tale kaldte folkets harmoniske samarbejde.

BBC’s korrespondent melder, at en del sundhedsmedarbejdere er anholdt, mange flere er gået i skjul, mens borgere bliver afvist af militæret, når de prøver at komme på hospitalet. Begrænset adgang til sygehusene og til ilt skal være skyld i mange dødsfald.

Protesterne fortsætter.

Kinesisk e-cigaretbutik.


Foto: Costfoto/Barcroft Media via Getty Image

Tobaksfirmaer lokker unge med e-cigaretter
E-cigaretter og andre røgfrie nikotinprodukter er ved at underminere års kamp mod tobak. Verdenssundhedsorganisationen beskylder tobaksfirmaerne for målrettet at prøve at lokke unge til at bruge de “røgfrie” produkter på samme måde, som de tidligere markedsførte traditionelle tobaksprodukter på.

Geneva Solutions, der har læst WHO’s seneste rapport, skriver, at mens der er stadigt færre, der ryger, stiger antallet af “dampere” især blandt teenagere. WHO anbefaler alle lande også at regulere e-cigaretterne, da der stadigt er en milliard mennesker i verden, der ryger.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationens seneste rapport om den globale tobaksepidemi, så bliver de elektroniske aggregater markedsført som mere sikre eller som røgfrie, og de er ofte ikke omfattet af tobaksregler. Men nikotin er afhængighedsskabende, og brugen af forskellige former for elektroniske inhalatorer bør reguleres bedre, siger WHO’s chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO betegner e-cigaretter og lignende som skadelige og kritiserer tobaksindustrien for at promovere smage som tyggegummi og vanilleis, der klart appellerer til et ungt publikum.

Vi ved, at sandsynligheden for, at børn bliver rygere, er to til tre gange højere, når de bruger disse produkter, lyder det fra WHO. Modsat er der kun en lille risiko for, at folk begynder at ryge, hvis de ikke har gjort det, inden de bliver 21 år.

Ifølge WHO indeholder dampene fra e-cigaretter giftige substanser, der er kræftfremkaldende, kan udløse hjerte-karsygdomme og skade udviklingen af børns hjerner.