Vicepræsident dømt for mandatsvig, underslæb og misbrug af offentlige midler

4787492350_5143bb7862_c
Obiang Jr. (t.h.) fra dengang han var minister for skov og landbrug, 2010.
Foto: Embassy of Equatorial Guinea/CC BY-ND 2.0
Gerd Kieffer-Døssing

13. februar 2020

Det lille olierige land Ækvatorialguinea, der ligger klemt inde mellem Gabon og Cameroon, har i over fire årtier været regeret med jernhånd af præsident Teodoro Obiang.

Nu er præsidentens søn, der siden 2012 også har været landets vicepræsident, kendt skyldig i mandatsvig, underslæb og misbrug af offentlige midler. Dommen faldt i Paris den 10. februar. Det skriver flere medier.

Hverken Verdensbanken eller UNDPs Human Development Index (HDI) har fattigdomsdata fra Ækvatorialguinea, men landets placering som nummer 141 ud af 189 lande på HDI fra 2018 tyder på, at de 1,3 millioner indbyggere aldrig har nydt godt af den olierige undergrund.

At en stor del af landets indtægter i stedet er blevet brugt på luksus og forbrug af 51-årige Obiang Jr., der tidligere har været minister for skov og landbrug i sin fars regering, stod klart i dommen, der også lød på beslaglæggelse af vicepræsidentens ejendele og værdier i Frankrig. Disse inkluderer blandt andet en flåde af dyre biler, luksuriøse ejendomme, yachter og kunst til en værdi af over 1 milliard kroner.

Opgør med hvidvask
Teodoro Obiang Jr. blev allerede i 2017 fundet skyldig i underslæb, hvidvask og korruption og idømt bøde- og fængselsstraf, begge betinget, men han appellerede dommen.

Det er resulteret i en stadfæstelse af den betingede fængselsstraf, mens bøden på 30 millioner euro (cirka 225 millioner kroner) er gjort ubetinget og altså nu kræves betalt.

Tilgengæld er kendelsen om hvidvaskning og korruption dog frafaldet i den nye dom, skriver RFI.

Ifølge France24 håber anti-korruptionsorganisationer alligevel på, at dommen kan blive startskuddet til et opgør med afrikanske lederes brug af Frankrig til hvidvask og investering af stjålne formuer.

Politiken kigger i en artikel nærmere på, hvordan Frankrig og andre lande i stigende grad er begyndt at beslaglægge formuer og ejendom, der tilhører statsledere, og hvor man har mistanke om, at pengene i virkeligheden hører hjemme i hjemlandenes statskasser.

Efter dommen bekendtgjorde Obiang Jr.s advokat, at de går efter at få den annulleret.