WHO brugte over 1,2 milliarder kroner på rejser på et år

congo_ebola_monusco
Forfatter billede

Chefer og medarbejdere i FN’s Verdenssundhedsorganiastion (WHO) brugte sidste år knap 192 millioner dollars, svarende til over 1,2 milliarder kroner, på at rejse. Det er et opsigtsvækkende højt tal, der i flere tilfælde dækker over dyre rejser på business class, billetter indkøbt i sidste øjeblik til tårnhøje priser og andre former for overforbrug.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge flere internationale medier. Bureauet har adgang til interne dokumenter i WHO, der bekræfter den dyre rejseaktivitet.

Udgifterne på 192 millioner dollars er en nedgang på fire procent i forhold til forbruget i 2017, hvor WHO også fik kritik for sine høje rejseudgifter og lovede at nedbringe dem. Udgifterne dengang talte også overnatninger på femstjernede hoteller for de øverste chefer.

Regnskabet kommer frem få dage inden, at WHO indleder sit årsmøde i Genève på mandag.

I værste fald risikerer den opmærksomhed, der nu er faldet på organisationens rejsebudget, at få en negativ afsmitning på donorernes vilje til at give penge til at bekæmpe sundhedskriser rundt om i verden. Det vurderer Sophie Harman, der er professor i sundhed ved Queen Mary University, over for AP.

Lignende skandaler har før ramt andre FN-organisationer. Senest var det den norske chef for FN’s miljøprogram (UNEP), Erik Solheim, der for et halvt år siden måtte trække sig efter kritik af sit meget store rejsebudget.

Læs hele historien om WHO her