10 mio. Danida-kroner til bæredygtighed i 15 u-lande

Redaktionen

Af Hans Peter Dejgaard, Sustainability Watch

Danida har netop givet en bevilling på 10 mio. kr. til projektet ”Sustainability Watch”, som har til formål at følge op på beslutninger fra Verdenstopmødet i 2002 i Johannesburg om bæredygtig udvikling.

Dette vil ske i tæt samarbejde mellem folkelige organisationer (NGOer) i 15 lande i Asien, Afrika og Latinamerika. Fra dansk side udgør 92-gruppen rammen for kontakten til FN og for den internationale proces til opfølgning af Johannesburg.

Forvaltningen af midlerne varetages af 3 medlemsorganisationer: Ibis, WWF og Mellemfolkeligt Samvirke. Dette gør det muligt at trække på et etableret system med landekontorer i de 15 lande, som er i tæt dialog med Syd-partnerne omkring projektets udførelse.

Et omdrejningspunkt i det globale netværksarbejde vil være brugen af 2015-målene, hvor der især vil være fokus på mål nr. 7 om miljømæssig bæredygtighed – og dets sammenhæng med reduktion af fattigdom og god regeringsførelse.

Projektets første store opgave bliver at støtte forberedelsen hos de folkelige
organisationer i deres lande af FN-topmødet i september 2005, som med deltagelse af regeringsledere skal gøre status over, hvor langt verdenssamfundet er nået henimod 2015-målene.

”Sustainability Watch” bliver koordineret fra et kontor i Kampala hos Uganda-netværket, som ved hjælp af elektronisk kommunikation vil samarbejde med NGOer i Mozambique, Kenya, Filippinerne, Nicaragua, Bolivia og de andre lande.

Planen er at udarbejde en international ”Sustainability Watch” rapport, der baseret på bidrag fra de 15 lande kan præsenteres til topmødet i september.

Den internationale rapport er således på den ene side bindeled mellem landene og på den anden er projektets fokus, at NGO-netværk i hvert land gennemfører oplysningsarbejde og øver indflydelse på deres egne regeringer.

I den forstand bygger projektet videre på 92-gruppens gode erfaringer fra Johannesburg topmødet, som viste betydningen af at skabe en bedre kobling mellem det nationale og internationale netværksarbejde hos vore Syd-partnere.

Kilde: 92-gruppens seneste nyhedsbrev