1.100 til katolsk Fairtrade Brunch

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

”Vi havde sat målet højt og håbet på 1.000 gæster, så det var overvældende, at vi nåede helt op på 1.100 deltagere.”

Sådan siger generalsekretær i Caritas Danmark, Jann Sjursen, efter at 14 menigheder har holdt Fairtrade Brunch i samarbejde med Caritas og Max Havelaar Fonden, fremgår det af en pressemelding fra Caritas onsdag.

Sjursen fremhæver den lokale indsats som forudsætning for, at det overhovedet er lykkedes:

– Uden de vel op imod 100 frivillige, der har stået bag de lokale arrangementer, havde der ganske enkelt ikke være nogen bruncher overhovedet! Det er perspektivrigt, at både store og små menigheder har været med, siger han.

Sidste år gennemførte Caritas et pilotprojekt med Fairtrade Bruncher i 5 sogne. Forsøget faldt godt ud, og i år blev alle bispedømmets menigheder inviteret til at være med.

Desuden bakker Biskop Czeslaw nu meget direkte op om arbejdet med Fairtrade i Caritas med sin anbefaling af Max Havelaar kaffe (se nedenfor). Hele den biskoppelige husholdning og bispekontoret er nu gået over til at drikke bæredygtig kaffe.

– Biskop Czeslaws personlige engagement er med til på en særlig måde at bygge bro mellem den retfærdige handel og et af fastetidens hovedanliggender: Forpligtelsen til at tjene fællesskabets fattigste og svageste medlemmer, siger Jann Sjursen og fortsætter:

– Tilsvarende tror jeg, at bruncherne har virket som en slags brobygger – både indadtil i menigheden og udadtil i forhold til de mennesker, der måske første gang eller på en ny måde har stiftet bekendtskab med Kirken og Caritas, slutter generalsekretæren.

Biskoppens brev:

Kære brødre og søstre i Kristus,

I Den katolske Kirke er vi vant til at samle penge ind til Caritas arbejde. Caritas er en del af Kirken, og igennem Caritas kan vi som Kirke og katolikker støtte fattige og nødlidende.

Pave Benedikt XVI udtrykker det således i sit Fastebudskab 2008, pkt. 2:

”Ifølge Evangeliets lære er vi ikke ejere, men snarere forvaltere af de goder, vi besidder: således skal disse ikke anses for vor eksklusive besiddelse, men midler, ved hvilken Herren kalder hver enkelt af os for at virke som forvaltere af hans forsyn over for vor næste”.

Lad disse ord indgå i vore refleksioner denne faste. Og lad os i dagligdagen være opmærksomme på, hvordan vi som Kirke kan være med til at bane vejen for en mindre skæv verden. Det handler om penge og giversind, men ikke kun det:

En anden måde er ved at handle bæredygtigt og retfærdigt i forhold til natur og mennesker i dagligdagen. Det gælder f.eks. i forhold til vores energiforbrug og miljøbelastning i den daglige husholdning. Men også når vi handler.

Caritas er på forskellig vis involveret i, hvordan fattige bønder kan få mere for deres afgrøder og produkter – og i forhold til, hvordan produktionen kan gøres bæredygtig. Det handler om Fairtrade, retfærdig og bæredygtig handel.

Jeg vil gerne opfordre til, at alle katolikker, menigheder, ordenssamfund og institutioner tager udfordringen op helt konkret og går over til at drikke bæredygtig kaffe mærket af Max Havelaar, som i øvrigt samarbejder med Caritas om disse Fairtrade Bruncher.

Max Havelaar kaffe koster lidt mere end almindelig kaffe, men så er det også en håndsrækning til de fattigste. Der findes også andre Fairtrade produkter, men lad os begynde med kaffe. Det kan vi alle overkomme.

Danmark er et af de lande, hvor der bliver drukket mest kaffe. Så vores kaffevalg er ikke helt ligegyldigt – det er tværtimod ret afgørende for de kaffebønder, der har produceret kaffen.

Derfor opfordrer jeg til, at vi alle drikker Max Havelaar mærket kaffe, både som privatpersoner, til kirkekaffe og på de katolske institutioner.

Czeslaw

Man kan læse mere og se billeder fra de forskellige Fairtrade bruncher på www.caritas.dk