118 millioner til verdens glemte kriser

yemen_voa
Nogle af de mange fordrevne fra krigen i Yemen får en del af de humanitære midler.
Foto: VOA (CC/arkiv)
Forfatter billede

En lang række konflikter sender millioner på flugt, men skaber sjældent overskrifter i danske og internationale nyhedsmedier.

Derfor vil hun bruge de sidste humanitære midler for 2016, som er på 118 millioner kroner, på verdens glemte kriser i særligt Afrika.

Skånet for katastrofer på falderebet af 2016

Den danske regering støtter flygtninge i nærområderne både i forhold til Syrien-krisen, men også i Tanzania, hvorfra der kommer flygtninge fra borgerkrigen i nabolandet Burundi. I Yemen, hvor millioner af mennesker er internt fordrevne. Og i forhold til krisen i Den Centralafrikanske Republik, hvor omkring en halv million mennesker er flygtet videre til ludfattige nabolande.

Det bygger på erfaringerne fra tsunamien, som ramte flere lande omkring det Indiske Ocean 2. juledag 2004 og kostede 300.000 mennesker livet, herunder 46 danskere.

I år er verden blevet sparet for den slags katastrofer, og nu kan Ulla Tørnæs fordele pengene til humanitære indsatser i følgende lande:

  • Den Centralafrikanske Republik, 20 mio. kr. til FN’s humanitære landefond. 385.00 internt fordrevne og 466.000 mennesker er flygtet til nabolandene på grund af den interne konflikt
  • Yemen, 20 mio. kr. til FN-landefonden. 18,8 millioner mennesker har behov for humanitær hjælp på grund af den væbnede konflikt.
  • Sudan, 16,5 mio. kr. til FN-landefonden. Væbnet konflikt i 3 delstater, 3,1 millioner internt fordrevne, heriblandt 2,5 millioner i Darfur.
  • Nigeria, 20 mio. kr. til Internationalt Røde Kors (ICRC).Terrororganisationen Boko Harams vedvarende angreb fordrevet 1,8 millioner mennesker, og 191.000 til fattige nabolande som Niger.
  • Tanzania, 6 mio. kr. til Flygtningehøjkommissariat(UNHCR) og 6 mio. kr. til FN’s verdensfødevareorganisation (WFP). Over 326.000 mennesker er flygtet fra krigen i Burundi, to tredjedele befinder sig i overfyldte flygtningelejre i Tanzania
  • Myanmar (Burma), 10 mio.kr til FN-landefonden. 525.000 mennesker har brug for humanitær hjælp, men antallet stiger på grund af den forværrede situation i delstaterne Shan, Kachin og Rakhine med forfølgelse af det muslimske mindretal, rohingaerne.
  • Mali/Sahel, 2,5 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp, 37.000 internt fordrevne og 135.000 flygtet til nabolandene Niger, Mauretanien og Burkina Faso på grund af overgreb fra voldelige grupperinger.
  • Verdensbanken, 12 mio. kr. til Global Programme for Forced Displacement, som de seneste år har udviklet sig til en stadig mere central bistandsaktør i forbindelse med langvarige flygtningekriser.

I 2016 nåede Danmarks samlede støtte til humanitære kriser og nærområdeindsatser op på 2,35 milliarder kroner., ifølge udenrigsministeriet