12 Dagsværkere på besøg i bloddiamanternes land

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thilde Baden, U-landsnyt.dk

Udgravning af diamanter i store mudrede vandhuller, indblik i hverdagen for de mennesker, mineselskaberne har forflyttet til fordel for minedrift og besøg hos et af Sierra Leones største mineselskaber.

Det var blot nogle af punkterne på programmet, da Operation Dagsværk tog på researchtur til landet, der blev kendt for sine “bloddiamanter”.

I de to sidste uger af juli rejste 12 Dagsværk-frivillige rundt i den fattige nation på Afrikas vestkyst for at få større forståelse af problemerne omkring landets mineindustri.

Bl.a. udvindingen af diamanter, som er omdrejnings-punkt for årets Operation Dagsværk-projekt, der udføres i samarbejde med udviklings-
organisationen IBIS.

”Det har været den mest lærerige rejse, jeg nogensinde har været på. Det er vildt at se kontrasterne i landet, hvor folk er så fattige, samtidigt med at jorden er så rig på naturressourcer,” fortæller 20-årige Mads Thunesvedt Hansen.

Han henviser til, at Sierra Leones undergrund rummer store skatte af værdifulde mineraler som bl.a. diamanter, guld og jern.

Mere om Sierra Leone og dets blodige og omtumlede historie på
https://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Leone

Dilemma med flere nuancer


Noget af dét, de unge frivillige dagsværkere fik indblik i, var, at problemerne omkring mineindustrien ikke er så sort-hvide, som de ser ud ved første øjekast.

For selv om landet og dets befolkning får en nærmest forsvindende lille andel af indtægterne fra udvindingen af råstoffer, er Sierra Leone stadig afhængig af udenlandske investeringer, ekspertise og udstyr til minedriften.

Dertil kommer pres for at skabe arbejdspladser til lokalbefolkningen, hvor arbejdsløsheden er høj.

”Det er som om, at det bare er påstand mod påstand, så nu står jeg og har svært ved at finde ud af, hvad der er sandt og falsk, og hvem der egentlig er ’the bad guy’. Er det mineselskaberne, regeringen, høvdingene eller nogle helt fjerde?”

Sådan lød kommentaren fra en af de frivillige, da gruppen havde talt med lokale indbyggere i landets diamantdistrikt, besøgt et stort mineselskab og set mindre miner, hvor folk arbejder dagen lang.

De knokler i håbet på at finde den store diamant – uden egentlig at have kendskab til markedsprisen på de værdifulde ædelstene.

Trods det nuancerede billede af Sierra Leones mineindustri var alle fra Operation Dagsværk-teamet enige om, at det er absurd, at et land, der har så mange værdifulde mineraler og råstoffer, stadig er et af verdens fattigste.

Og der må følge et moralsk ansvar med hos både de firmaer, der opererer i landet, samt de høvdinge, embedsmænd og politikere, der sidder på magten.

Kompleks problemstilling skal formidles klart


Nu, da de unge frivillige er tilbage i Danmark, venter et stort arbejde.

De skal nemlig turnere rundt på landets gymnasier og fortælle om Sierra Leone og projektet, så danske gymnasieelever bliver motiverede til at hoppe i arbejdstøjet på årets Dagsværkdag onsdag d. 6. november.

”Det bliver rigtigt spændende at komme i gang med kampagnearbejdet. Vi har fået så mange indtryk på turen, så vi er alle super motiverede til at lave en mega fed kampagne. Det bliver dog altafgørende, at vi kan få formidlet en meget kompleks problemstilling klart og inspirerende, så eleverne bliver motiverede til at arbejde,” siger Johanne Valbjørn Gydesen.

Hun skal resten af året arbejde som fuldtidsfrivillig hos Operation Dagsværk sammen med de 11 andre unge, der var med i Sierra Leone.



Sierra Leones fattigdom og ressourcer:


Sierra Leone er et af verdens fem fattigste lande, og over halvdelen af indbyggerne lever for under to dollar (ca. 11 kr.) om dagen. Den tidl. britiske koloni mellem Guinea og Liberia, der opnåede uafhængighed i 1961, rangerer som nummer 11 fra bunden på FN’s indeks for menneskelig udvikling over 186 lande. 


Udvindingen er råstoffer som guld, jern og diamanter er største industri. Alligevel bidrager den kun med tre procent af landets samlede skatteindtægter, hvorimod den internationale udviklingsbistand udgør hele 23 procent af statens budget. De manglende penge fra udvindingsindustrien forsvinder bl.a. i korruption og skattely.

Lovgivningen på mineområdet:


I 2009 fik Sierra Leone ”The Mines and Minerals Act”. Loven er en markant forbedring af de tidligere lovgivninger på mineområdet – eller mangel på samme. Et stort fremskridt er, at der er kommet højere skat og afgifter på produktionen i mineindustrien.

I den nye lovgivning er også flere og mere veldefinerede former for licensaftaler. Der er bl.a. indført en regel omkring, at en vis procentdel af virksomhedernes omsætning skal gå tilbage til lokalsamfundet, hvor den skal bruges til udvikling.

Udover de forbedrede regler omkring afgifter m.m. er aspekter som sundhed, sikkerhed og miljøbeskyttelse skrevet ind lovgivningen. Dog er det stadig en udfordring at få virksomhederne til at betale skatter, afgifter og licenser, samt at få dem til at overholde sikkerheds- og miljømæssige krav.

Årets Operation Dagsværk-projekt:



I 2013 støtter Operation Dagsværk et IBIS-projekt i Sierra Leone, der går under titlen “Rå diamanter og skarpe tunger”. Formålet er at uddanne lokale unge i landets diamantdistrikt, Kono, til såkaldte Mine Watchers.

De vil i samarbejde lokale organisationer, embedsmænd og landsbyhøvdinge blive rustet til at kræve deres retmæssige andel af diamantindustriens enorme overskud. For Sierra Leone har som nævnt en udmærket lovgivning på mineområdet, men problemet er, at lovene ofte ikke bliver fulgt.

For at sikre at de unge Mine Watchers får slagkraft nok og projektet bliver langsigtet, arbejder de sammen med lokalsamfundet, og der oprettes et kampagne- og ressourcekontor. Herfra koordineres aktiviteter og udveksles informationer imellem de unge, lokale samarbejdspartnere og den øvrige lokalbefolkning.

Projektet sætter også minedriften og dens konsekvenser på skoleskemaet. Der bliver lavet en undervisningsbog til de ældste klasser og holdt kurser for 150 lærere. Det betyder, at ca. 10.000 skoleelever vil få kendskab til minedriftens potentialer og udfordringer.

Sidst, men ikke mindst, lanceres en landsdækkende oplysningskampagne, der skal presse på for, at Sierra Leone får flere penge fra sine naturressourcer, og for at myndighederne sikrer økonomisk støtte til de lokalsamfund, der er berørt af minedriften.

Thilde Baden Rasmussen er udover sin tilknytning til U-landsnyt.dk som frivillig medarbejder koordinator for årets Operation Dagsværk-kampagne.