173 NGOer: Danmark må kende sit medansvar for verdens fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er mere grøde og bredde i det engagerede og frivillige u-landsarbejde end nogensinde før. Nu må regeringen på sin side vise, at Danmark vil tage sit medansvar for verdens fattigste alvorligt.

Sådan hedder det indledningsvis i en udtalelse fra årsmødet i weekenden i Projektrådgivningen, sammenslutningen af 173 mindre og mellemstore danske ikke-statslige organisationer, NGOer.

Her plæderer de mange foreningers paraplyorganisation for, at VK-regeringen sætter u-landsbistanden i vejret igen, og at bistanden atter får sit eget talerør i regeringen i form af en udviklingsminister.

Årsmødeudtalelsen 2004 fortsætter:

Regeringen lægger stor vægt på bredde, stærk folkelig deltagelse og frivillig indsats i den danske u-landsbistand, der kanaliseres igennem NGOerne. Og man har ønsket nye aktører på banen.

I dag har næsten hundrede foreninger aktiviteter i u-landene støttet af Danida. De suppleres ofte af egne midler og ressourcer. Dertil kommer et antal foreninger, der alene opererer med egne indsamlede midler.

Det er rigtig godt, men det er ikke nok. Regeringen må på sin side yde sit bidrag ved både at forøge og forbedre den langsigtede udviklingsbistand rettet mod verdens fattigste.

Regeringen er langsomt i færd med at sænke Danmarks bistand fra 1 procent af bruttonationalproduktet (BNP) til 0,8 pct. eller mindre ifølge udenrigsministeriets egne tal. Og det på et tidspunkt, da vi aldrig har været rigere.

Projekrådgivningen uddyber:

Regeringen har netop besluttet, at der er råd til at bruge 9 mia. kr. på at øge danskernes forbrug. Halvanden milliard af disse penge ville være nok til at bringe Danmark tilbage på de 1 procent af BNP, som vi mener Danmark bør yde for at gøre verden mindre skæv. Det er tydeligt, at vi har råd.

Regeringen har satset højt på enkeltstående initiativer som det arabiske initiativ, flygtninge i nærområder og koblingen mellem bistand og militære operationer. Det risikerer at fjerne fokus fra en god dansk politik om at prioritere de fattigste.

Regeringens klare prioritering af 2015-målene trækker til gengæld i den rigtige retning. Projektrådgivningens medlemmer bakker op om denne fokusering. De otte 2015-mål giver en unik historisk mulighed for at samle kræfterne og sikre at alle, både de fattige og de rige lande, lever op til deres globale ansvar overfor verdens fattigste.

Indsættelse af en udviklingsminister ville yderligere styrke Danmarks indsats for at nå disse mål.

Vi mindre organisationer er tilfredse med den positive tillid, der er vist os og vores indsats. Regeringen meldte klart ud, at de mindre organisationer skulle have større bevillinger, hedder det videre..

Vi har imidlertid aldrig været enige i, at det økonomisk skulle ske på bekostning af arbejdet udført af større udviklingsorganisationer som regeringen lagde op til i finansloven.

Den pludselige nedlæggelse af U-landssekretariatet som rammeorganisation har oven i købet betydet, at de nu er henvist til at søge de samme midler, som er afsat til mindre organisationer. På trods af løfter om det modsatte bliver der altså færre midler til de mindre.

På årsmødet har Projektrådgivningens medlemmer vedtaget et dokument, der præciserer de mindre organisationers rolle og kvaliteter i u-landsbistanden. Det hedder ”udvikling i øjenhøjde – levende og mangfoldig bistand”.

Her kan man læse mere om, hvad der karakteriserer det brede folkelige u-landsarbejde i de mindre organisationer, f.eks. en stærk forankring i menneskers engagement og en betydelig frivillig indsats.

Nærmere information hos formand Sanne Muller tlf. 35 20 05 30 eller NGO-konsulent Troels Hovgaard sekretariatet tlf. 86 12 03 42. Man kan se mere om Projektrådgivningen og Minipuljen (støtte til mindre indsatser i ulande) på www.prngo.dk.

Nye brochurer om Projektrådgivningen og Minipuljen kan også rekvireres fra det Århus-baserede sekretariat.