19 skarpe om u-landsbistand fra Nødhjælpen til politikerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp har ringet til 538 folketingskandidater, og vælgerne har nu mulighed for frem til valget den 8. februar at sammenligne deres holdninger med folketingskandidaternes, når det drejer sig om Danmarks u-landsbistand

Det er første gang Folkekirkens Nødhjælp – og nogen dansk organisation overhovedet – kaster sig ud i så stor en rundringning, skriver journalist Peter Høvring i en artikel i den seneste udgave af organisationens nyhedsbrev torsdag.

Rundringningen giver mulighed for, at man selv kan gå ind og svare på de samme 19 spørgsmål, der drejer sig om u-landsbistand og se, hvilke folketingskandidater, der ”matcher” ens egne holdninger.”

Formålet er at sætte fokus på u-landsbistand i valgkampen. Håbet er, at debat om hjælpen til de fattige vil forhindre yderligere besparelser. – Vi tror ikke, at de danske vælgere mener, de fattigste skal have mindre, end de får, siger strategirådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Rasmus Helveg Petersen

Baggrunden for initiativet er de voldsomme nedskæringer på u-landsbistanden de seneste år: Valget i 2001 førte til besparelser på u-landsbistanden på 1,5 milliarder det første år efter valget, og på 4,4 milliarder kroner alene i 2004.

I løbet af få dage efter valgets udskrivelse havde Folkekirkens Nødhjælp ringet rundt til 538 folketingskandidater, som tilsammen dækker hele det politiske og geografiske spektrum.

Hver kandidat blev bedt om at tage stilling til en række udsagn, som de i varierende grad kunne erklære sig enig eller uenig i.

Svarene ligger nu på Internettet i en online database, og enhver kan – ved at tage stilling til de samme spørgsmål – finde den eller de kandidater, som man er mest og mindst enig med.

De forskellige udsagn har dels med bistandens størrelse at gøre dels med fattigdomsorientering.

Skal bistanden stige? Skal den op på en procent af bruttonationalindkomsten? Og er det overhovedet en opgave for staten? Burde man ikke individuelt kunne vælge den fra på skattebilletten på linie med kirkeskatten? Skal bistanden være led i terrorbekæmpelsen? Burde Afrika og de fattigste lande tilgodeses mere? Skal bekæmpelsen af aids prioriteres højere?

Frem til valget kan vælgerne teste sig selv og finde den folketingskandidat, de er mest enige med. Når man har givet sit eget svar, får man dels resultatet, dels Folkekirkens Nødhjælps holdning til de enkelte spørgsmål.

Andre u-landsorganisationer hilser initiativet velkomment.

– Det er et ganske glimrende initiativ, som er med til at gøre u-landsspørgsmål interessante i valgkampen, siger informationschef i Mellemfolkeligt Samvirke, Henrik Vinther. -Det er spændende med de holdningsprægede spørgsmål, og de supplerer fint de tal og undersøgelser, som Mellemfolkeligt Samvirke for nyligt har lavet om den faldende bistand, siger han.

Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i u-landsorganisationen Ibis, hæfter sig ved den store opbakning og interesse for hjælpearbejdet i forbindelse med katastrofen i Asien for nylig.

– Derfor er det særlig vigtigt at sætte fokus på denne betydningsfulde del af udenrigspolitikken, så vi undgår, at den bliver helt usynlig i valgkampen. Med de mange spørgsmål har Folkekirkens Nødhjælp jo tvunget folketingskandidaterne til en stillingtagen, siger han.

Kontakt: Strategirådgiver Rasmus Helveg Petersen, [email protected]

Klik dig ind på skemaet i artiklen “Folkekirkens Nødhjælp har ringet til kandidaterne…”, dato 27.01.04, under Dansk bistand